• s 11.9.2018. - 15.9.2018.
  • _ Trg Republike Hrvatske

Mala škola brodogradnje

Lokacija: Trg Republike Hrvatske, Mali Lošinj
Vrijeme: 11. - 15.09.2018., 09:00 - 13:00 h i 17:00 - 19:00 h

» kreativna radionica izrade drvenog broda 2,4-3metra

Život na obali bio je nemoguć bez brodova. Gradili su se od drva, pokretali veslima, vjetrom – udruženom snagom čovjeka i prirode - i svaki je brod nastajao pod rukama vrijednih ljudi koji su znali što rade. Sve dok drvene barke nisu istisnuli plastični kaići za sport i rekreaciju, a borbu za egzistenciju uravnilovka kakvu donosi industrijsko doba.

Koliko današnja djeca znaju o tome? Jesu li se ikad zapitala zašto brod ne potone, što ga drži na površini i odakle mu takav oblik? Podrazumijevaju li postojanje svakodnevnih predmeta, misle li da je prevelika dostupnost svega normalna i jesmo li im, evolucijskim napretkom, učinili uslugu ili smo ih zakinuli za iskustvo stvaranja?

Kreativna radionica StolArt, omogućuje djeci školskog uzrasta da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje brod, daje im priliku od uzmu alatke kakvima su se služili njihovi pradjedovi i uz stručnu se pomoć uvjere kako sami mogu stvoriti nešto opipljivo. Nakon što od prve šperploče do porinuća prođe svega nekoliko dana i nakon što shvate da su zbilja sami sagradili barku, polaznici radionice s ponosom će isploviti na nekoliko metara dugom brodu.
vrh stranice