• s 23.7.2020. - 16.8.2020.
  • _ Osorska (ex) katedrala

45. Osorske glazbene večeri

Osorske glazbene večeri festival su klasične glazbe koji se održava u Osoru od 1976. godine.

Osorska publika moći će čuti neka od najvažnijih djela praizvedenih u Osoru i skladanih za festival u Osoru te, dakako, vrsne interpretacije djela svjetske glazbene baštine. U okrilju glazbe maleni će Osor četrdesetipetu godinu zaredom postati mjesto susreta glazbenika, skladatelja i publike.

Ovogodišnji festival održat će se u smanjenom opsegu, od 23. srpnja do 16. kolovoza. Tijekom tri tjedna u bivšoj osorskoj prvostolnici, prostranoj renesansnoj bazilici, nastupit će isključivo hrvatski glazbenici, prema preporukama Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Festival će otvoriti Ženski zbor Hrvatske radiotelevizije – uz instrumentalni ansambl puhača i udaraljkaša, a pod ravnanjem Tomislava Fačinija –  izvedbom madrigala Spiriti eccellenti Petra Bergama. Splitski skladatelj ove godine obilježava 90. rođendan, povodom čega ćemo na ostalim koncertima čuti i druga djela iz njegove impresivne karijere. U ritmu od tri koncerta tjedno, festival će se sastojati od recitala (pijanista Aljoše Jurinića i gitarista Petrita Çekua) i nastupima komornih sastava (klavirski trio Eusebius i gudački kvartet Sebastijan, lied večer s Krešimirom Stražancem i Danijelom Detonijem). Vrhunac komornog muziciranja svakako će biti i dva koncerta violončelistice Monike Leskovar, koja će po šesti put u Osoru okupiti svoje umjetničke istomišljenike i pripremiti dva koncerta. Posebnu (i trajnu) vrijednost ostvarit ćemo praizvedbama djela petero hrvatskih skladatelja.


Program:

23. srpnja - ŽENSKI ZBOR HRT FESTIVALSKI ANSAMBL TOMISLAV FAČINI, dirigent I. Kuljerić, C. Debussy, P. Bergamo
26. srpnja - MONIKA I PRIJATELJI V. Čop, W. A. Mozart, A. Dvorak
28. srpnja - MONIKA I PRIJATELJI D. Bukvić, L. van Beethoven, J. Brahms
30. srpnja - ZAGREBAČKI SOLISTI S. Foretić: Solisti 5 |
2. kolovoza - ACOUSTIC PROJECT STRINGS W. A. Mozart, S. Bradić, P. I. Čajkovski
4. kolovoza - GUDAČKI KVARTET SEBASTIAN S. Foretić, L. van Beethoven, N. Firšt, R. Schumann
6. kolovoza - ELVIS STANIĆ GROUP Ethno-jazz večer Osorski trg
9. kolovoza - PETRIT ÇEKU, gitara W. A. Mozart, L. van Beethoven, F. Schubert, I. Padovec
11. Kolovoza -TRIO EUSEBIUS Nagrađeni nagradom Ferdo Livadić u sklopu 44. Samoborske glazbene jeseni D. Šostakovič, P. Bergamo, M. Ravel
13. kolovoza - ALJOŠA JURINIĆ, glasovir Spomenik Beethovenu L. van Beethoven, R. Schumann, F. Mendelssohn
16. kolovoza - KREŠIMIR STRAŽANAC, bariton DANIJEL DETONI, glasovir L. van Beethoven, I. J. Skender, J. Brahms


vrh stranice