Apoksiomenova antička kuhinja

Bogato kulturno naslijeđe Lošinjskog otočja prisutno je na svakom koraku, a od posebnog je značaja otkriće dragocjene skulpture, nađene u lošinjskom podmorju, koja predstavlja grčkog atleta Apoksiomena (2.–1. st. pr. Kr.).

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja je, u suradnji s Gradom Malim Lošinjem, poznatim lošinjskim kuharom g. Adrijanom Nikolićem te s povjesničarima i poznavateljima povijesti otoka, istražila utjecaj antičkog nasljeđa u gastronomiji.
ŠTO SE JELO NA OTOKU U APOKSIOMENOVO VRIJEME

Uobičajena, svakodnevna hrana većine stanovnika bila je jednostavna i skromna. Žito, masline i vino bili su najzastupljeniji, a uz ribu i druge plodove mora činili su srž grčke prehrane. Doručak se sastojao od ječmene pogače, datulja, smokvi i vina ili se jednostavno jeo kruh namočen u razvodnjenom vinu. Za ručak se jela ječmena juha ili ječmeni kruh te kuhano povrće, dok je večera bila obilnija i sastojala se od riba, kobasica, sireva, kruha, oraha i meda. Za posebne bankete organizirane u prigodi vjenčanja, rođenja djeteta ili pobjede na natjecanju, pripremalo se meso volova, ovnova, koza, peradi, drozdova, prepelica, zečeva i drugih vrsta divljači. Od mahunarki se kuhao slanutak, leća, grašak i bob. Omiljeno voće bile su smokve, grožđe, jabuke, kruške, datulje i kupine, a za zaslađivanje koristio se med.
Grci su poznavali limun, cedar, peršin, bosiljak i papar, ali ih nisu koristili kao začin jelima. Dodavali su ih ljekovitim pripravcima, a neke od njih koristili su za suzbijanje insekata.

Adrijano Nikolić, autor knjige Apoksiomenova gastronomska priča; Lidija Kosmos, prof. povijesti i sociologije

MEDITERANSKA PREHRANA

Značajke mediteranske prehrane i načina hranjenja sadržane su u par osnovnih principa koji se svi redom zasnivaju na poznatoj uzrečici iz vremena antike: Métron áriston! (grč. μέτρον ἄριστον) ili prevedeno na naš jezik: Sve dobre stvari, umjereno! Ta se umjerenost u antici očitovala ne samo u količini hrane koja se servirala, već i u načinu konzumacije i odnosu prema hrani. Primjerice, običaj prisutan u antici da se vino triput razrjeđuje vodom (omjer 1:2), proširio se na najprosvjećenije ljude srednjega vijeka. Vitezovi Templari u svoj su red hranjenja uveli „antički“ odnos prema vinu, hrani, higijeni u prehrani i dodatno su svoje napitke obogaćivali žlicom Aloe vera čija je upotreba, nadasve, bila raširena u antičko doba.

Dr. sc. Donatella Verbanac, znanstvena savjetnica za biomedicinu i zdravstvo

Uživajte u gastro delicijama Apoksiomenove antičke kuhinje!


Preuzmite privitak s popisom restorana u kojima možete kušati jela pripremljena kao u antici !
Sortiraj po:

Diana (restoran)

Doživite uvalu Čikat kroz mesne specijalitete s roštilja na drveni ugljen od sočnih odležanih steakova, mariniranih rebara do aromatizirane piletine praćeno otočkim namirnicama poput divljih šparoga i eko uzgojenog povrća s otoka Cresa. 
vrh stranice