• s 4.9.2021. - 18.9.2021.

Festival Lošinjskim jedrima oko svijeta

Festival Lošinjskim jedrima oko svijeta posvećen je bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja. 

Sama ideja za osmišljavanjem ovakve vrste festivala proizašla je iz želje za očuvanjem, revitalizacijom i turističkom valorizacijom pomorske baštine i to kroz oživljavanje i prezentaciju povijesnog i kulturnog naslijeđa lošinjskog pomorstva, koje je svoje zlatno doba živjelo od 1853. do 1884. godine.

Ovaj segment lošinjske povijesti izabran je za turističku promociju zbog svoje specifičnosti i namjere da se lošinjskim gostima, ali i domaćem stanovništvu, približi bogat i nadasve zanimljiv život hrabrih, požrtvovnih i sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja te brodovlasnika koji su ovaj otok, zapravo neprikladan za razvoj brodarstva, učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća. 

Tijekom trajanja Festivala svim zainteresiranima pružit će se uvid u bogato pomorsko naslijeđe Lošinja, oživjeti povijest držeći se povijesnih činjenica te kroz turističke i marketinške akcije promovirati Lošinj kao destinaciju 'oživljene povijesti pomorstva' dosad nepoznate široj javnosti.

 

 

  Sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 

~  

„Kad se veliki brod nalazi u luci na vezu, siguran je, ali to nije ono zbog čega su građeni veliki brodovi.“

Lošinjski kapetani i jedrenjaci

 


 

Termini događanja podložni su promjenama.

vrh stranice