Kino

Novouređeno kino, u potpunosti renovirano i opremljeno najsuvremenijom opremom za emitiranje filmskih projekcija pruža potpuni audiovizualni efekt na jednom od najboljih kinoprojektora u Hrvatskoj.
 
U Malom Lošinju,  novouređeno kino priča nam svoju priču od samog nastanka davne 1904. godine do svoje potpune obnove 2016. godine kada je zahvaljujući Gradu Malom Lošinju, Lidlu Hrvatska, Jadranci d.d. i AdriaOilu, akcijom 'Veliko kino za Mali Lošinj' u potpunosti obnovljeno i opremljeno najsuvremenijom opremom. 
 
Od kazališta „Giuseppe Bonetti“ do kina „Vladimir Nazor“
 
Izgrađeno davne 1904. godine u namjeni kazališta «Giuseppe Bonetti», oko četristo sjedećih mjesta, u parteru i na galeriji ugošćivalo je gospodu i građane u izvedbama kazališnih predstava, ali i manjih opera te mjuzikla i tako sve do početka prvog svjetskog rata. S početkom rata, 1914. godine kazalište  prekida s izvođenjem opera, a ljubiteljima predstava je u  to vrijeme na Lošinju preostalo samo  kino u Giardinetu, današnjem Domu kulture. Iako se radilo o prikazivanju nijemih filmova, kino je bilo često posjećivano. 
U današnjoj se zgradi, pravo kino osniva tek 1928. godine kada se zgrada počela koristiti samo i isključivo za prikazivanje kino predstava. Upravo je tada i montiran prvi kino projektor bez tona, a umjesto korištenja lampe projektor je radio na petrolej. Bio je namijenjen za 16 milimetarski film, a u ono je vrijeme bilo izuzetno važna i njegova mogućnost prenosivosti. Projektor se prenosio i po manjim mjestima na otoku, primjerice Ćunskom, Nerezinama, Osoru, pa sve do Beleja. Tako su otočani u  manjim mjestima mogli pogledati mnoge filmove. U to vrijeme  filmovi nisu imali zvuk pa su se filmske predstave odvijale uz glazbenu pratnju, najčešće  na klaviru, a ponekad i na  nekom drugom instrumentu. Tek je 1934. godine  montiran poseban dio, potreban za proizvodnju tona. Iako su se filmovi prikazivali na starom projektoru , kino je posjećivalo veliki broj gledatelja, a uz filmove često su se prikazivale i kazališne predstave i to čak do 3 puta tjedno ili matineje nedjeljom, plesnjaci i zabave, predstave za školarce i vojsku, za koje nije uvijek bilo dovoljno mjesta, ako uzmemo u obzir da je tada kino brojalo 316 sjedećih mjesta. Spletom ratnih okolnosti, za vrijeme Drugog svjetskog rata kino je bilo prisiljeno zatvoriti svoja vrata, a svoj rad je ponovno započelo tek 1946. godine.
 
Mali Lošinj 1928. godine imao je dva kina od kojih se jedno nalazilo u današnjem prostoru kina „Vladimir Nazor“, a drugo u sadašnjem Domu kulture.
vrh stranice