Lošinjska transverzala

S glavne prometnice koja vodi prema predjelima Čikat i Sunčana uvala, na raskršću sa semaforima, skrenite prema Skladišnoj servisnoj zoni. Idite ravno po asfaltiranoj cesti i nakon 500 metara, na manjem raskršću skrenite lijevo.

Nakon 1 km laganog uspona dolazite do brda Umpiljak (171 m), odakle je jedan od najljepših pogleda na grad Mali Lošinj, cijeli malološinjski zaljev, otoke Susak, Srakane, Unije, Osoršćicu, Punta Križu i Velebit.

S vidikovca Umpiljak možemo se spustiti do uvale Valdarke, ali mi nastavljamo dalje s usponom, prolazimo brdo Kalvariju, tu su odvojci za Veli Lošinj i uvalu Mala Draga, nakon 2,5 km dolazimo do brda Sv. Ivan (231 m) s istoimenom kapelicom izgrađenoj 1755. godine. Pogled s vidikovca ostavlja dah, ispod nas je kao na dlanu Veli Lošinj, Palacol i Oruda, desno od nas otoci Male i Vele Orjule, u daljini se vidi otok Pag i Rab, planinski masiv Velebita, a s druge strane vidikovca spaja se horizont neba i mora, a u daljini se za lijepog vremena mogu vidjeti i obale Italije. Upravo ovdje je između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja, 1999. godine pronađen je brončani kip atleta - Apoksiomen.
O značaju vidikovca Sv. Ivan govori i priča iz prošlosti, naime ovdje su u doba jedrenjaka, lošinjska djeca čekala da na horizontu zapaze brod, te o tome obavještavala cijelo selo da se netko od njihovih vraća kući.

Nastavljamo dalje prema jugu, ispod vidikovca Sv. Ivan, putevi su koji vode u Veli Lošinj, odnosno do uvale Krivica i Balvanida na drugoj strani otoka. Nakon 4 km laganog hoda, otvara nam se pogled na otok Ilovik i Sv. Petar, a u daljini se vide već otoci zadarskog arhipelaga Premuda, Silba, Olib i dr. Slijedi spust u serpentinama do uvale Mrtvaška, što je krajnja točka otoka Lošinja i našeg puta. Ispred nas je otok Ilovik, a do njega možete doći s taxi-brodovima koji imaju transfere od Mrtvaške do Ilovika (10-15 min), a informacije možete naći na info tabli u uvali Mrtvaška. Isto tako svoj put možete nastaviti Putem dupina koji lijevo ide uvalama Trasorka, Jamna, Kriška do Velog Lošinja ili desno preko uvala Balvanida, Krivica, Sunčana uvale i Čikata do Malog Lošinja.

Tehničke karakteristike:
Najviša točka: Grgošćak 242 m
Ukupna dužina staze: 10 km
Vrijeme hoda: 3 sata
Podloga: asfalt, krš (manji dio)
Pogodno: pješačenje, biciklizam (MTB)

Lošinjska transverzala

vrh stranice