Osoršćica

Proteže se uzduž sjevernog dijela otoka Lošinja, od mjesta Ćunski do Osora, u dužini od 20-tak kilometara. Prva je planina jadranskog otočja koja je privukla pažnju turista, među kojima svakako treba spomenuti austrougarskog prestolonasljednika Rudolfa Habsburga, koji se davne 1887. godine popeo na Osoršćicu.
Na vrh se može krenuti iz pravca Nerezina i Osora, a oni najizdržljiviji mogu krenuti iz pravca Ćunskog preko cijele transverzale. S vrha kao nagrada Vas čeka predivan pogled na cijeli lošinjski arhipelag, obale Istre, Velebit, a pogled seže čak do Gorskog kotara, Triglava, te otoka Raba, Paga i Silbe.

Na Osoršćici svakako posjetite crkvicu sv. Nikole (Mikul), gdje se svake godine na dan sv.Ane (26.07.) služi misa. Osoršćica je poznata po brojnim spiljama, a svakako su najpoznatije spilja sv.Gaudencija, koja se nalazi ispod vrha Televrina s istočne strane, te Vela Jama koja se nalazi sa druge strane Televrine, dakle sa zapadne strane, velika je i do četrdeset metara, a tu su pronađeni najstariji tragovi ljudi koji su se u njoj sklanjali, tragovi stari i do 10.000 godina.

Na kraju vašeg puta Osoršćicom, okrijepite se u planinarskom domu, koji je u ljetnim mjesecima otvoren svakodnevno, dok je u ostalim mjesecima otvoren vikendom.
Osošćica je pravi izazov za planinare, ali i za sve one koji uživaju u pješačenju.

Opće upute:
-Korištenje težih pješačkih staza, zahtijeva nošenje čvrste sportske obuće ili planinarske cipele te obavezno nošenje vode ili sokova, posebice tijekom ljeta
-Pratite prognozu vremena, Osoršćica ima sve karakteristike planine i vrijeme na njoj je promjenjivo
-U slučaju nesreće nazovite broj 112
-Pratite oznake na terenu, ne idite stazama koje nisu označene. Mnogi puteljci i staze na otocima zapušteni su i nisu pogodni za korištenje

Napomena:
Na otocima cresko-lošinjskog otočja, nema zmija otrovnica. Prema legendi ove je otoke blagoslovio i tako zauvijek protjerao zmije otrovnice Sveti Gaudencije, osorski biskup, dok znanstvenici još uvijek ne znaju razlog, vjerujmo legendi.

Tehničke karakteristike:
Najviša točka: Televrina 588 m
Ukupna dužina staza: oko 25 km
Vrijeme hoda: označeno na karti za svaku pojedinu dionicu
Podloga: krš, makadam (manjim dijelom)
Pogodno: planinarenje

Planinarska transverzala Osoršćica

vrh stranice