Ožujak: RUŽMARIN, LOVOR I EUKALIPTUS

RUŽMARIN (Rosmarinus officinalis L.)
Ružmarin je zimzeleni mediteranski grm aromatičnog mirisa koji može narasti do dva metra. Uzgaja se kao ukrasni grm, začinska biljka te za proizvodnju eteričnog ulja. Gusti grm s puno šibljastih ogranaka u donjem dijelu je drvenast dok gornji dio prekrivaju gusti listovi kratkih peteljki. Listovi su čvrsti, uski, kožasti i tamnozeleni, dugi 2 do 4 cm. Odozgo su tamnozeleni i goli, a odozdo sivkastobijeli od dlačica i žlijezda koje luče eterično ulje. Cvijet je dvousnat, svijetlomodre, ljubičastoplave do bijele boje. Cvate dva puta godišnje, od ožujka do svibnja i u rujnu, no na Lošinju cvate cijele godine. Voli sunčane i kamenite krajeve i ne zahtijeva puno vlage. Ne podnosi mraz i jednostavno se presađuje.

LOVOR (lat. Laurus nobilis L.)

Zimzeleni mediteranski grm ili drvo visoko do 15 metara. Rasprostranjen po zemljama Sredozemlja, a kod nas raste uz jadransku obalu pojedinačno ili u skupinama s ostalim zimzelenim grmljem. Dopire do 400 m nadmorske visine. Listovi su kožasti, tvrdi i sjajni, a cvjetovi žućkastobijele boje. Prečnik stabla doseže do 60 cm. Plod je jajasta jednosjemena boba, tamnomodre boje, e veliči8-12 mm, iz ploda se dobiva ulje oleum lauri. List se bere cijele godine, plodovi se beru od kraja proljeća i cijelo ljeto te se stavljaju u javorčić rakiju. Od grma lovora nastaje stablo tako da se šiblje oblikuje i reže u grm a jedan izdanak se pusti da raste u vis. Uz šetnice u uvali Čikat nalaze se primjerci visoki preko 6 metara.

EUKALIPTUS (lat. Eukaliptus globulus)

Eukaliptus raste vrlo brzo i može narasti do 80 m visine. Plod je obliku kupe sa poklopcem pa tako i oblikom pokazuje da štiti. Lišće je dugačko, kopljasto, najčešće srpasto i pri dnu koso s kratkom drškom, blijedozelene boje. Dugačko je oko 20 cm, široko oko 5 cm. Nnjegovi rubovi uvijek zauzimaju pravac sjever - jug, čime se lišće štiti od pretjeranog isparavanja na visokim temperaturama. Ako se list gleda prema svjetlosti, vide se točkice koje potječu od šupljina sa eteričnim uljem. U osušenom lišću ima 1,5 – 3 posto eteričnog ulja čiji je glavni sastojak cineol (eukaliptol). Izuzetno dobro pročišćava zrak pa su okolice šuma eukaliptusa vrlo zdrava područja. Najljepše primjerke stabla eukaliptusa na Lošinju možete vidjeti uz šetnicu na Čikatu gdje dosežu visinu preko 15 metara čime rade lijepi hlad i pružaju ugodan odmor i predah ili pak skonište od sunca dok se kupate na jednoj od prelijepih plaža na Čikatu. Lišće se dodaje mješavinama čajeva protiv šećerne bolesti, za čišćenje u slučaju zatvora i protiv živčanih bolesti i napetosti. Ulje eukaliptusa se nalazi u sastavu raznih preparata koji pomažu kod reumatskih oboljenja. Primjenjuje se i kod ženskih bolesti u obliku čaja i za kupke.
LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE RUŽMARINA
Značajno je stimulirajuće djelovanje ružmarina na središnji živčani sustav osobito u stanjima smanjenja funkcije kao što su gubitak mirisa, stanja u kojima su senzorni djelovi živaca zahvaćeni, neke govorne mane. Ružmarin dugo ima reprutaciju da poboljšava memoriju, čak je i nazivan mirisom vječne ljubavi. Odličan je za primjenu kod glavobolja, mentalnog umora i iscrpljenosti te opće malaksalosti. Njegova prodornost čini ga dragocjenim za primjenu kod respiratornih tegoba, od obične prehlade, sinusitisa, kataralnih stanja do kroničnog bronhitisa. Za ove tegobe najbolje je primjeniti inhalaciju ružmarina, čempresa i eukaliptusa. Obzirom da ružmarin stimulira cirkulaciju, rad srca, te normalizira sniženi krvni tlak, često se koristi kod smetnji kao što su hladne ruke i noge. Zimi je dovoljno nekoliko kapi ružmarina ukapati u maslinovo ulje i dobro utrljati u područje stopala te sav osjećaj hladnoće nestaje. Kako pogodno djeluje i na mokraćni sustav jer sprječava zadržavanje urina, antiseptik je, a potiče i cirkulaciju, često se preporuča za sprječavanje infekcija mokraćnog mjehura.
Dobar je analgetik, bez sedativnog djelovanja što je nuspojava mnogih pripravaka protiv boli. Često se primjenjuje za smanjenje tegoba artitisa, reumatskih boli i umornih mišića. Odličan je u kombinaciji s mažuranom, lavandom, eukaliptusom, borovicom za sportaše prije natjecanja, a i nakon vježbanja ili natjecanja. Ružmarin pogodno djeluje i na probavni sustav: kod slabe probave, trbušnih boli, napuhnutosti i konstipacije, a koristi se i kao tonik za poboljšanje rada jetre. Na emotivnom planu pomaže nam da razbistrimo misli. Ružmarin stimulira osjetljivost te podiže kreativnost oslobađajući um od iscrpljenosti i srce od umora.
KONTRAINDIKACIJE Oprez u primjenom ružmarina potreban je u trudnoći, kod ljudi s visokim krvnim tlakom te epileptičara.
 
LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE LOVORA
Lovor simbolizira mudrost, slavu, pobjedu te zaštitu i mir, a sama biljka ima dugu tradiciju primjene u fitomedicini. Zbog širokog spektra antiseptičkog djelovanja na bakterije, viruse i gljivice, ova biljka se preporuča za sprječavanje raznih infekcija. Eterično ulje lovora djeluje protiv bolova, potiče cirkulaciju krvi i rad limfe pa je pogodno za tretiranje umornih, ukočenih i bolnih mišića, kod istegnuća, artitisa, križobolja i reumatskih tegoba Inhalacija male doze lovora dovoljna je da ublaži smetnje dišnog sustava, smanji nadražajni kašalj i potakne izbacivanje sluzi. Ova dragocjena biljka izuzetna je u fazi oporavka od bolesti jer povoljno djeluje na obnavljanje svih fizioloških funkcija. Djelovanje eteričnog ulja lovora, a ovdje se ne ubraja primjena lovora u kulinarstvu, izuzetno je snažno te njegova dugoročna primjena nije potrebna. Inače je ovo miris koji se preporuča kreativnim ljudima te onima koji se u svom radu oslanjaju na intuiciju.

LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE EUKALIPTUSA

Premda postoji više od 700 vrsta eukaliptusa najčešće se susrećemo s Eucalyptus globulusom. Ovo eterično ulje najviše se koristi u inhalacijama za sprječavanje smetnji dišnog sustava. Dragocjen je za dekongestiju kod kataralnih stanja kao što su prehlada, gripa, sinusitis, bronhitis, osobito ako ta stanja prati i povišena tjelesna temperatura. Eukaliptus ima široko antiseptičko djelovanje, pa se preporuča njegova primjena u periodima epidemija raznih infekcija pogotovo u zimskim mjesecima, te u zatvorenim prostorima za sprječavanje širenja infekcija. Izuzetan je detoksikator te se često primjenjuje kod smetnji lokomotornog sustava. Iz tog razloga, ali i zbog činjenice da je dobar analgetik, masaža ovog eteričnog ulja povoljna je kod raznih tegoba kao što su artritisi, križobolje, bolni i umorni mišići. Primjena eukaliptusa u radnom prostoru pomaže pri pamćenju, balansira ekstremna raspoloženja, smiruje vatrene emocije, a miris stvara osjećaj spokoja i mira.
Dr.sc. Nina Bašić-Marković, dr.med.
Spec.obiteljske medicine, aromaterapeut

ETERIČNO ULJE RUŽMARINA ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU
Kemotip je kemijska sastavnica koja je dominantna u nekom esencijalnom ulju. Pojam kemotipa kod ružmarina je posebno zanimljiv jer biljka iste vrste koja raste u različitim krajevima svijeta, pod različitim klimatskim uvjetima i vrstom tla, može imati različit kemijski sastav.U aromaterapiji, kod esencijalnog ulja ružmarina razlikujemo 3 kemotipa ružmarina:Ružmarin kemotip 1,8 cineol - tradicionalno se koristi za tegobe dišnog sustava, za pokretanje cirkulacije te kod kronične iscrpljenosti. (potječe iz Tunisa i Maroka) Ružmarin kemotip verbenon – koristi se prilikom izrade fine kozmetike namjenjene regeneraciji kože i njezi osjetljive kože. Potiče rad jetre i žuči. Koristimo ga kod mentalnog zamora. (Korzika) Ružmarin kemotip kamfor – podiže krvni tlak, olakšava bolove, osvježava (Hrvatska, Španjolska) Sva tri kemotipa mogu se upotrijebiti kod mentalnog zamora, nedostatka koncentracije, umora i bezvoljnosti.
Protiv proljetnog umora:
5 kapi ružmarina kamfora otopiti u 1 maloj žličici maslinovog ulja i utrljati u stopala svako jutro.
Kontraindikacije:
Sva tri kemotipa ružmarina se koriste u niskim dozama a njihova uporaba se nikako ne preporuča kod trudnica i djece, kao ni kod osoba s visokim tlakom.

ETERIČNO ULJE LOVORA ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU

Lovor možete koristiti za svakodnevne male pobjede ali i za one velike. Lovor je simbol sunca, ljepote, uspjeha i najboljih. Kad osjetite da vam te emocije nedostaju u životu, upalite nekoliko kapljica lovora u mirisnoj svjetiljci! Nekada se vjerovalo da grančica lovora pod jastukom tjera ružne snove – isprobajte! Esencijalno ulje je ugodnog mirisa, antibakterijskog i protugljivičnog djelovanja. Koristi se za gljivična oboljenja kože te za njegu masne i aknaste kože. Olakšava tegobe kao što su reumatoidni artritis, bolovi u mišićima.
Maska od gline za njegu masne kose:
U 20 g zelene gline dolijevajte destiliranu vodu ili Mlaki zeleni čaj sve dok ne dobijete kremastu smjesu. U smjesu dodajte 3 kapi esencijalnog ulja lovora. Nanesite na lice i pričekajte da se osuši. Nakon što maska postane suha, dobro ju isperite toplom vodom. Koristi se 1 tjedno za njegu masne kože a kod aknaste kože 2 puta tjedno. Prilikom djelovanja maske, lezite, zatvorite oči i duboko dišite. Na taj način ćete se opustiti i dozvoliti da korisni sastojci iz maske obave svoje djelovanje.

ETERIČNO ULJE EUKALIPTUSA ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU

Kupka protiv proljetnog umora:
100 g morske soli 5 kapi esencijalnog ulja ružmarin kemotip kamfor 5 kapi esecnijalnog ulja eukaliptus globulus 5 kapi esencijalnog ulja lovora
Stvorite ugođaj za kupanje – upalite lučice, pustite glazbu, ukrasite površinu vode cvjetićima ružmarina. Napunite kadu s vodom, zatim dodajte mirisnu sol. Uživajte 15 ak minuta, pazite da voda ne bude pretopla jer bi vas to moglo dodatno iscrpiti. Ova kupka pogodna je za jutarnje sate,pogotovo za osobe koje se teško bude i pate od umora. Nakon mirisne kupke osjećat ćete se poletno i svježe. Primjenjuje se i kod ženskih bolesti u obliku čaja i za kupke.
Mirisna svjetiljka za radni prostor:
7 kapi eukaliptusa globulusa, 8 kapi limuna kore
Svjetiljku stavite u radnu sobu. Ova kombinacija će stvoriti atmosferu pogodnu za umni rad. Nikako ne ostavljajte svjetiljku bez nadzora.
(Anamarija Pažin Morović, aromaterpeutkinja)

RUŽMARIN

Grančice ružmarina upotrebljavaju se svježe ili osušene kao začin za ribu i meso – ovčetinu, svinjetinu i divljač, te za jela od krumpira i povrća, u juhama i umacima. Mediteranska kuhinja nezamisliva je bez ružmarina koji je nezamjenjiv začin u ribljim marinadama. Ružmarin je i glavni sastojak otočke delikatese zaladie – kuhane i marinirane srdele koja se konzervira (želatinizira) smjesom začina od ružmarina, šafrana, zrna karanfila i cimetova praha. Zaladia se spravljala na otoku od davnina te se lošinjskim jedrenjacima izvozila u Veneciju gdje se prodavala na komad kao delikatesa za mletačku gospodu. Listići ružmarina aromatični su dodatak otočkoj kalndraki ili žgvacetu– gulašu od krumpira, luka i slane govedine koja je bila svakodnevno jelo na lošinjskim jedrenjacima. Uz kalandraku može se servirati i palenta u koju se umiješa parmezan i listići ružmarina.
ŽGVACET
30 dag krumpira, 30 dag junetine ili govedine, 1 luk, 1 mrkva, 2 češnja češnjaka, 1 dcl maslinovog ulja
1 dcl soka od rajčice, 2 lovorova lista, ružmarin, mljevena paprika, sol, papar, klinčić, muškatni oraščić
Meso izrezati na kockice. Na ulju propržiti luk, dodati narezanu mrkvu i meso. Podlijevati temeljcem od lovorovog lista, ružmarina i klinčića. Kad je meso gotovo, dodati krumpir narezan na kockice, češnjak, mljevenu papriku, ribani muškatni oraščić, rajčicu i začine. Sve skupa politi temeljcem, poklopiti i kuhati još 15-tak minuta.
VINO S RUŽMARINOM (digestiv)
30 g listova ružmarina, 1 limun (korica), 1 l kvalitetnog crnog vina. Macerirajte sastojke 7 dana u vinu. Procijediti, piti 1 čašicu nakon jela.
UVARAK OD LISTIĆA RUŽMARINA (za bolju probavu)
1 žlica listića ružmarina, 2 dcl vode. U toplu vodu dodati listove. Nakon 5 min procijediti i piti poslije jela.

LOVOR


Lišće lovora otočani stavljaju među suhe smokve zbog aromatičnog mirisa i za odbijanje insekata. Listovi se nanižu na konac, objese i suše na toplom i zračnom mjestu. List lovora stavlja se kod kuhanja ribe, u marinade te u pac za zečetinu. U kulinarstvu se upotrebljava kao mirodija i začin za jela od divljači, ribe i peradi, za juhe, umake i marinade te kod kiseljenje povrća u octu. Kako jelo ne bi postalo previše gorko stavite jedan do dva veća ili do tri manja lista. Od ploda se radi liker od javorčića (na Lošinju lovor zovujoš i javorčić). Pomaže kao aperitiv, digestiv te kod želučanih tegoba za poticanje probave.
LIKER OD JAVORČIĆA
1l rakije lozovače, 30 dag zrelog ploda (crnih boba) , 30 dag šećera
U staklenu bocu ulije se rakija i plodovi sa šećerom te pusti da odstoji 40 dana na prozoru, na sunčanom. Povremeno promućkati.
Lovor se stavljao i u tradicionalno otočko jelo Venecijanu – dinstane iznutrice. Jetrica, plućica i slezenu sitno narezati i pirjati na luku, dodati crno vino i dva lista lovora te uz prilog palentu.
OPARAK OD LISTOVA LOVORA
1 žlica usitnjenih suhih listova lovora, 2,5 dcl vode. U kipuću vodu ubaciti lovor i pustiti desetak minuta. Procijediti i piti više puta (gutljaj) u toku dana. Olakšava probavu, pobjeđuje umor, nesanicu i prehladu.
(recept Adrijano Nikolić)

vrh stranice