Punta Križa

Nalazi se na najjužnijem dijelu otoka Cresa i pravi je nacionalni park bogate flore i faune. Uputiti se u Puntu Križa znači odlutati u zeleno, ovdje prevladavaju borove šume i makije, zelene livade na kojima ćete vidjeti ovce na ispaši, a znadu prošetati i stada jelena lopatara.

Nigdje kao ovdje nećete naći tako razvedenu obalu, sastavljenu od samih uvala i rtova sa biserno modrim morem koje ih oplakuje. Punta Križa prava je oaza mira i krajolik savršenog mira.

Na Puntu Križa se najlakše dolazi iz pravca Osora, te nakon 200 metara skrenete desno sa asfaltirane ceste i krenete starim putem koji je vodio od Osora do Punte Križa. Putem ćete vidjeti mnogobrojne pastirske stanove, koji su sada većinom napušteni, a nekada su vrvili od ljudi i njihove stoke. Također jedna od zanimljivosti Punte Križa su osamljene crkvice, koje se nalaze podalje od naseljenih mjesta, te svaka od njih ima svoju zanimljivu priču, pa je tako recimo crkvica sv. Platona, po imenu posvećena istočnom svecu, a nastala je u vrijeme bizantske uprave nad otocima ( VII – IX stoljeće), pa do crkvice sv. Vida iz XII stoljeća sagrađenoj na umjetno podignutom humku, na prethistorijskom grobnom tumulusu, sada je kao i većina crkvica napuštena i bez krova, ali bila još u upotrebi 1844. godine kada se u njoj vjenčalo dvoje mladih.

Staze vas vode skroz do najjužnijeg dijela Punte Križa, rta. Sv. Damjana, s druge strane staze vode od mjesta Punta Križa, preko pastirskih stanova Murtovnik, Matalda, Grmožaj, Loze, prema mjestima Verin, Plat, Srem i dalje prema Beleju.
Ne zaboravite se spustiti u spilju Jami na sredi, gdje su pronađeni tragovi čovjeka-lovca iz doba paleolitika, 7.000 godina prije Krista, a svakako se popnite na brdo Vela Straža na kojem se nalazi osmatračnica sa koje puca prekrasan vidik na cijelo područje Punte Križa.

Opće upute:
- Korištenje težih pješačkih staza, zahtijeva nošenje čvrste sportske obuće ili planinarske cipele, te obavezno nošenje vode ili sokova, posebice tijekom ljeta
- Nikako nemojte rušiti stoljetne kamene suhozide (gromače), a ako Vam se koji kamen uruši, vratite ga na mjesto
-Drvena rešetkasta vrata - lese, na koje ćete nailaziti, obavezno zatvarajte za sobom
-Ako naiđete na kakvu životinju, ponašajte se prirodno, umirite se i promatrajte
-Pratite oznake na terenu, ne idite stazama koje nisu označene. Mnogi puteljci i staze na otocima zapušteni su i nisu pogodni za korištenje

Tehničke karakteristike:
Najviša točka: Vela straža 154 m
Ukupna dužina staza: oko 50 km
Vrijeme hoda: označeno na karti za svaku pojedinu dionicu
Podloga: asfalt, makadam, zemlja
Pogodno: pješačenje i biciklizam (MTB)

Punta Križa

vrh stranice