NARANČA (lat. Citrus aurantium L.)
Naranču s pravom zovu kraljicom agruma jer svojim narančastim sočnim plodovima organizmu daje sve potrebne vitamine, a lošinjske vrtove krasi svojim toplim bojama sunca. Pradomovina naranče je sjeverna Indija i Kina. Ovo zimzeleno drvo visine od 2 do 5 metara, koje krase mirisni bijeli cvjetovi, može doživjeti i 500 godina. Ima mirisne bijele cvjetove i okruglo voće sa narančastom korom. U povoljnim uvjetima jedno stablo može roditi i do 1000 plodova. Razlikujemo gorku naranču (Aurantium var. amara), slatku naranču (aurantium var. dulcis) i Bergamot (Citrus aurantium var. Bergamia). Bergamot naranča kruškolikog oblika dobila je ime po talijanskom gradu Bergamu, u čijoj se okolici uzgaja ta vrsta. Njegova esencijalna ulja se koriste u aromaterapiji i parfemskoj industriji.
LIMUN (lat. Citrus limon)
Limun je stablo iz roda citrusa (porodica Rutaceae) visine od 3 do 6 metara. Plod je žute boje ovalnog oblika s hrapavom korom. Sočna unutrašnjost obložena je bijelom spužvastom ovojnicom. Zimzelene listove ukrašavaju bijeli cvjetovi opojnog mirisa iz kojih sazrijevaju osvježavajući plodovi. Razmnožava se cijepljenjem ili reznicama. Kao i ostali agrumi stablo je osjetljivo na veliku hladnoću i jake vjetrove pa se na kontinentu uzgaja pretežno kao lončanica. Treba ih držati na sunčanom i toplom mjestu zaštićenom od vjetra i propuha. Zalijevaju se umjereno kako se voda ne bi zadržavala u podlošcima, a između zalijevanja treba pustiti zemlju da se osuši. Ljeti je zalijevanje češće.
MANDARINA (lat. Citrus reticulata)
Mandarina je stablo iz porodice Rutaceae i pripada rodu citrusa. Zimzelno je drvo širokih listova koje može narasti do 3 metra. Iako vrlo nalikuje naranči njena kora se lakše guli i okus joj je slađi. Potječe iz Kine. Sorta unshiu (sortna grupa japanskih mandarina) je najrasprostranjenija u našim krajevima, posebno u dolini Neretve. Zbog otpornosti na hladnoću (može izdržati kraće periode hladnoće i do -10°C), postala je glavna sorta uzgoja u našim krajevima. Cvjeta rano, s mirisnim bijelim cvjetovima, a plodovi sazrijavaju u jesen te se beru krajem listopada. Najmanja sorta je klementina koja ima sjajnu koru, slatko i aromatično usplođe i ne sadrži sjemenke. Klementina je manje otporna na hladnoću, plodovi su joj slađi i ukusniji od unshiu sorte. Manja je od mandarine te je crvenkaste boje, a sazrijeva u prosincu. Uzgaja se preko 3000 godina u Japanu, Ugandi, i Djiboutiju.
AGRUMI I LOŠINJSKI KAPETANI
Agrume su na otok donijeli lošinjski pomorci sa svojih putovanja po Mediteranu. Jedna pošiljka limuna i naranči stigla je iz Vijetnama preko Palerma u Mali Lošinj. Lošinjski prirodoslovac Ambroz Haračić zabilježio je krajem 19. st da u vrtovima Malog Lošinja ima: 1097 stabla agruma, od toga 797 limunovih, 129 slatke, 154 gorke naranče i 17 stabala mandarina. Sve rastu na otvorenom, cvatu cijele godine i plodovi se beru također cijele godine. Lijepa egzotična mirišljava stabla kapetani su sadili u vrtovima svojih vila, a siromašnijim pomorcima iscrpljenima od teškog rada na brodovima limuni, naranče i mandarine bili su bogatstvo i lijek jer su svojim vitaminima liječili njihova iscrpljena tijela. Još su antički pomorci znali da je limun nezamjenjiv kod liječenja skorbuta pa su stoga i lošinjski pomorci svoje brodove opskrbljivali velikim zalihama limuna.
LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE NARANČE
Sadrži obilje vitamina C, minerala kalcija i kalija te folnu kiselinu, kao i 60 flavonoida sa širokim spektrom djelovanja te karotenoida. Ove tvari djeluju kao antioksidansi i pomažu pri uklanjanju stanica karcinoma. Dokazano je da hesperidin, antioksidans prisutan u narančinu soku, poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti. Konzumacija naranče odlična je kod srčanih smetnji kao što su palpitacije. Također, znanstvena istraživanja pokazuju da jedan obrok citrusnog voća dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 19 %. Narančin sok oživljava dušu i tijelo. Zbog bogatstva C vitamina (71 mg po plodu) sok od naranče preporuča se piti ujutro kako bi osnažio organizam te u prevenciji anemije jer pospješuje apsorpciju željeza, a poželjna je i kod anoreksije. Navečer se ne preporuča. Stoga jedna mudra francuska izreka o soku naranče kaže: „Ujutro je pojedi sam, u podne podijeli s prijateljem, a navečer je daj neprijatelju.“ Kontraindikacije: eterično ulje dobiveno iz kore limuna i gorke naranče je fototoksično što znači da pripravke s eteričnim uljem limuna (kupke, masaže, kozmetika) ne smijemo nanositi na kožu 24 sata prije izlaganja suncu.
LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE LIMUNA
Limun sanira infekcije dišnog sustava, potiče čišćenje jetre i žuči, dobar je tonik probavnog trakta. Pogodan je zbog svog detoksicirajućeg djelovanja kod artritične boli, reume, lumbaga. Djeluje na zaustavljanje krvarenja. Djelotvorno eterično ulje limuna je u mješavinama za tretiranje celulita, čireva, afti, njeguje masnu kožu i kožu s aknama. Može spriječiti lomljivost noktiju (uz dodatak maslinovog ulja), uklanja tamne mrlje s kože, koristi se i za sprječavanje staračkih pjega. Kako djeluje na viruse, smanjuje i virusne bradavice. Učinkovito djeluje protiv mnogih bakterija, a jača i imunitet jer djeluje na funkciju leukocita. U zimskim mjesecima je veliki izvor C vitamina pa se servira uz čaj i med. Prije kapanja limunova soka u topli čaj dobro je ostaviti čaj da se malo ohladi kako bi se sačuvala što veća koncentracija C vitamina.
Kontraindikacije: alergija na citruse.
LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE MANDARINE
Ovaj citrusni plod bogat je vitaminom C i B, mineralima kalcija, magnezija, cinka i kalija. Zbog obilja vlakana preporuča se kod probavnih smetnji, osobito kod usporene probave, grčeva i nadutosti, a djeluje i na pročišćavanje jetre. Kao i ostali agrumi ima malu energetsku vrijednost, sadrži mnogo vlakana pa je dobra za poticanje probave i otklanjanje tegoba s debelim crijevom. Sadrži beta-karotene (flavonoide i terpene) koji u organizmu sintetiziraju vitamin A koji je zadužen za održavanje dobrog vida i zdrave i baršunaste kože. Zbog svog diuretičkog svojstva pomaže u borbi protiv celulita.
ETERIČNA ULJA NARANČE, LIMUNA I MANDARINE ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU
Citrusi nose energiju sunca koja nam nedostaje tijekom zimskih mjeseci. Evo nekoliko jednostavnih receptura pomoću kojih možete stvoriti sunčani ugođaj u zimskim danima:
• MIRISNI OSVJEŽIVAČ PROSTORA ZA DOM, AUTOMOBIL I URED
Uzmite bočicu s prskalicom od 1 dcl. U bočicu ulijte 1 jušnu žlicu alkohola, zatim dodajte 30 kapi eteričnog ulja kore mandarine, 30 kapi eteričnog ulja kore naranče i 40 kapi eteričnog ulja kore limuna. Protrljajte bočicu među dlanovima zatim ulijte 1 dcl destilirane vode. Stavite pumpicu na bočicu, protresite i koristite kao osvježivač prostora.
• MIOMIRISNO PRIRODNO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE SANITARIJA
Uzmite jedno malo pakiranje sode bikarbone (okrugla kutijica s plavim poklopcem) i unutra ukapajte 15ak kapi eteričnog ulja limuna. Zaklopite kutijicu pa protresite da se sastojci prožmu. Koristite malu količinu mirisnog praha na mokroj spužvici za čišćenje sanitarija.
• MIRISNA ANIMACIJA DJEČJE SOBE
Eterično ulje mandarine naziva se i uljem dječjem radosti jer stvara radosnu atmosferu, budi optimizam, daje osjećaj bezbrižnostim, potiče kreativnost a osim toga djeca ga obožavaju što ga čini pogodnim za mirisnu animaciju dječje sobe, učionice i vrtića. U svaki kut sobe stavite kuglicu vate ili papirnatu maramicu na koju ste nakapali 10 kapi eteričnog ulja mandarine.
AGRUMI U GASTRONOMIJI
• LIKER OD KORE NARANČE
(za bolji rad želuca)
10 dag neprskane kore naranče; 10 dag kore limuna; pola kg šećera; 1 l 80-postotnog alkohola. Koru naranče i limuna močiti u alkoholu deset dana, procijediti i dodati šećer. Uzimati kao aperitiv po jednu čajnu žličicu jednom na dan kroz krade razdoblje. U mnogim mediteranskim zemljama naranča se koristi za slatko-gorke umake u koje se umaču očišćeni prženi škampi, prethodno uvaljani u kokosovo brašno.
• LIKER OD LIMUNA (Limoncello)
1 l čistog alkohola, 7-8 velikih limuna, 1l vode, 1/2 kg šećera
Dobro operite limune četkom pod mlazom tople vode. Skinite gornji dio kore limuna, narežite (izbjegavajte bijeli dio kore, jer bi učinio liker gorkim) i stavite u staklenku s alkoholom. Ostavite na tamnom mjestu najmanje 15 dana. Nakon toga pripremite sirup: Stavite kuhati vodu i šećer. Miješajući, zagrijavajte dok se sav šećer ne otopi i sirup postane proziran, nije neophodno da provrije. Ostavite da se potpuno ohladi. Procijedite alkohol i odstranite korice. Pomiješajte alkohol i sirup pa sipajte u staklene boce. Dobro zatvorite i pričekajte barem još 15 dana prije kušanja. Limoncello držite u zamrzivaču.
• LIMUNOVO VINO
1,25 kg limuna , 2,5 l vode , 1 kg šećera, 1 vrećica kvasca za vrenje (vrelko)
Od limuna dozrelih u rano proljeće polovici oguliti koru i zajedno s ostatkom narezati na ploške. Rastopiti vodu i šećer te preliti preko limuna. Staviti kuhati i kad provrije maknuti s vatre. Dobro ohladiti. Kroz gazu ili sitno cjedilo iscijediti i protiskati limun. U ohlađenu tekućinu dodati kvasac za vrenje. Ostaviti pokriveno u boci da fermentira dva do tri dana na sobnoj temepraturi. Ponovno procijediti da se ukloni pjena od vrenja. Ostaviti da vrije u boci tako da se boca začepi ali se kroz čep ugura slamčica tako da ima dovod zraka. Nakon nekoliko dana kada se vrenje smiri, procijediti i dobro zatvoriti bocu. Ostaviti da stoji četiri mjeseca. Servira se za Božić i u doba karnevala.
Na isti način može se napraviti i šampanjac od limuna s tom razlikom da se nakon prvog vrenja pjena promiješa i zatim procijedi. Tada se boca dobro zatvori i ne smije se pomicati sljedeća četiri mjeseca.
• MANDARINA
Sok mandarine ima antistresni učinak i pomaže u poteškoćama s probavnim sustavom. Stoga je dobro piti ga natašte te povremeno napraviti kuru čišćenja organizma. Od mandarina se mogu spravljati džemovi, želei, lagane voćne kreme, izvrsna je kao dodatak u čokoladama, a osušena kora mandarine može se dodavati u čajeve, kompote ili pak u kupke za opuštanje i osvježavanje.
LOŠINJSKI SPECIJALITETI
Lošinjski odrezak; Jadranski škampi u soku lošinjskih agruma; Marinirani file brancina u soku lošinjskih agruma; Palačinke s pekmezom od lošinjskih agruma; Papuči; Pita od lošinjskog limuna i meringue; Topli kolač sa sirom,narančama i pinjolima; Palačinke sa smokvama i narančom.
IZVOR: dr. med Nina Bašić-Marković, Anamarija Pažin Morović, aromaterapeut, studio „Luna“