Susak

Susak je jedinstveni otok na Jadranu kako po svom nastanku tako i po svom izgledu. Debele slojeve finog žućkastog pijeska na kamenu vapnenačku ploču nanijeli su pradavni vjetrovi, a ljudi su od pamtivijeka oko svojih poljoprivrednih dobara sadili trstike čije korijenje u potrazi za vodom prodire duboko u tlo i čuva ga od erozije.
Na Susak možete doći brodskom linijom iz Malog Lošinja, te katamaranskom linijom iz Rijeke i Malog Lošinja. Na otoku Susku , kao i na svim okolnim otocima lošinjskog arhipelaga nema automobila, glavno prijevozno sredstvo su traktorići i kariola.

Pješačka staza na otoku Suske kreće od Doljnjeg sela, preko svjetionika na garbi, vinograda do rta Arat gdje se nalazi kapela Gospe od Navještenja.
Silaskom s broda krenite prema selu, nakon 200 metara kod slastičarne Susak skrenite desno, i između kuća naći ćete put koji vodi prema brdu. Slijedi lagani uspon, kroz pješčane dine, uz prekrasni pogled na Donje selo i u daljini Srakane i otok Lošinj. Nakon 1 km hoda dolazimo do svjetionika na Garbi, koji je sa svojih 98 metara najviša točka na otoku Susku.
Nakon 10-tak minuta hoda dolazimo do odvojka prema Veloj Straži, gdje se nekada nalazila vojna karaula. Nastavljamo ravno naprijed i slijedimo pješčani put, koji prolazi pored male šume s desne strane puta, i nakon 40-tak minuta hoda spajamo se na put koji vodi prema Gornjem selu. Nakon 10-tak minuta dolazimo do mjesnog groblja i kapele Gospe Žalosne. Groblje nema uobičajenih stabala, pa djeluje neobično svijetlo i vedro.

Ovdje imamo priliku vidjeti brojne vinograde, koji se sada pomalo obnavljaju, nekada je čak 97% Suska bilo pod vinogradima. Nakon 20 minuta hoda dolazimo do uvale Tijesni, gdje se staza spušta do uvale Bok, prelijepe pješčane plaže, gdje se nekada početkom 20. stoljeća nalazilo klimatsko kupalište.
Još 20-tak minuta hoda i dolazimo do krajnje istočne točke otoka vidikovca Arat s kapelom Gospe od Navještenja. Zanimljivo je da su Suščani dali sagraditi istoimenu zavjetnu kapelu kao što je crkvica Gospe od Navještenja (Annunziata) na Čikatu (otok Lošinj). Naime, zbog lošeg vremena nisu mogli obavljati svoje zavjete prema Bogorodici na Lošinju, pa su sagradili kapelu na mjestu s kojeg se vidi lošinjska Annunziata.

Nazad se vraćamo istim putem, s tim da ćemo kod groblja skrenuti desno u Gornje Selo. Ovdje se nalazi Župna crkva sv. Nikole (zaštitnika otoka Suska), a unutar crkve je romaničko raspelo „Veli Bouh“ kako ga zovu Suščani. Na Susku je sve do sredine 19. stoljeća postojalo samo jedno naselje pod nazivom Sansego ili Susak, povećanjem stanovništva u luci se gradi veći broj kuća, a kasnije je naselje u luci nazvano Donje selo. Kako bi se olakšala komunikacija između dva sela, 1906. godine uređuju se stube. Silaskom stubama dolazimo do Donjeg sela, a tu je u središtu sela smještena zgrada Kluba Iseljenika, glavno mjesto okupljanja i društvenog života Sušćana. Danas veliki broj iseljenika s otoka Suska živi u SAD-u, najviše u Hobokenu, New Jersey, a svi se barem jednom godišnje vraćaju na rodni otok, zadnje nedjelje u mjesecu srpnju kada se obilježava Dan iseljenika.

Zanimljivost
Jeste li znali da se suncem zagrijan pješčani plićak i vrući fini pijesak smatraju ljekovitim za žene koje imaju problema s plodnošću.
Tehničke karakteristike:
Najviša točka: brdo Garba (98 m)
Ukupna dužina staza: oko 8 km
Vrijeme hoda: označeno na karti za svaku pojedinu dionicu
Podloga: pijesak
Pogodno: pješačenje

Susak
vrh stranice