Svibanj: KADULJA, KOPRIVA I KOROMAČ

KADULJA (lat. Salvia officinalis L.)
Kadulja je aromatični višegodišnji sredozemni polugrm koji naraste od 30 do 40 cm. Listovi su ovalni i uski, sivkasto zelene boje, baršunasti i dlakavi s obje strane te dugi do 8 cm. Dvousnati cvjetovi na vrhovima stabljike tvore klasaste pršljenove. Cvate od svibnja do lipnja modroljubičastim cvjetovima. Raste samoniklo na suhim i kamenitim priobalnim terenima. Voli sunčana mjesta, osjetljiva je na vjetar i hladnoću. Zimi se smrzne do korijena iz kojeg u proljeće niknu guste lisnate stabljike.
KOPRIVA (lat.Urtica dioica L.)
Jedna je od najpoznatijih i najrasprostranjenijih biljaka. Trajnica koja može narasti do 1,5 metara. Ima razgranati puzeći podanak i uspravnu četverobridnu dlakavu stabljiku. Listovi su nasuprotni, zeleni, srcoliki, na rubu nazubljeni i obrasli sitnim dlačicama. Kopriva žari zbog tih dlačica koji u dodiru s kožom ispuštaju histamin i mravlju kiselinu koja peče. Voli hranjivo i vlažno tlo. Cvate od svibnja do rujna sitnim zelenim cvijetićima koji se nalaze na resama i rastu ispod pazuha listova. Kopriva je bogata mineralima pa ju je stoga dobro imati u vrtu. Zaštićuje se od nekontroliranog širenja tako da se redovito šiša prije cvatnje (posebno prije stvaranja sjemena) i kontrolom novih izboja iz korjena. Za prirodnu zaštitu vrtnih biljaka idealno je biljno gnojivo od koprive. Kilogram svježe biljke preliti s 10 litara kipuće vode te ostaviti par dana da pripravak provrije. Za zalijevanje zemlje koristi se razrijeđeno, 1 l tekućeg gnojiva razrijedi se sa 10 l vode.
KOROMAČ (lat. Foeniculum vulgare Mill.)
Naziva se još i komorač ili slatki kopar. Uobičajno raste na području Mediterana na terenima u blizini mora. Dvogodišnja ili trajna biljka ugodnog i slatkog aromatičnog mirisa. Iz odebljalog korjena u prvoj godini izrastu listovi, a u drugoj godini i do dva metra visoka stabljika s listovima i cvjetovima. Stabljika je okrugla, modro-zelene boje i u gornjem dijelu razgranjena, a listovi su sastavljeni od mnoštva sitnih listića. Komorač pripada porodici štitarki jer su žuti cvjetovi skupljeni u štitaste cvatove. U svakom plodu ima stotinjak sjemenki bogatih eteričnim uljima. Sjemenke su male, aromatične, plosnate i ovalne, sa žutim žlijebom i koriste se kao začin. Samoniklo raste uz puteve i kamenita mjesta.

LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE KADULJE
Kadulja, dalmatinska Salvia officinalis U narodnoj medicini kadulja se koristi najčešće za infekcije grla, smanjivanje glavobolja i zacjeljivanje rana. Zbog svog snažnog antiseptičnog djelovanja koristi se i kod drugih infekcija kao što su upale desni, afte, virusna oboljenja, osobito herpes, te kod gljivičnih infekcija. Kao i sve začinske biljke utječe na probavni sustav - potiče apetit, olakšava probavu, smanjuje grčeve, a pogodna je i kod proljeva. Kadulja na dišni sustav, osim antiseptičnog djelovanja, utječe tako da olakšava nadražajni kašalj i iskašljavanje. Tradicionalno se koristi za smanjivanje menopauzalnih tegoba, osobito valunga, zatim kod amenoreja i bolnih menstruacija. Možda je neobičan podatak da se eterično ulje kadulje preporuča za masaže umornih i bolnih mišića, pogotovo prije i poslije napornih treninga. Miris kadulje potiče bistrinu misli pa je poželjna upotreba ovog ulja uz ulje mente, limuna i bora u aroma lampi kod napornog intelektualnog rada. Inače se miris kadulje preporuča umornim, depresivnim i tužnim ljudima.
KONTRAINDIKACIJE: Eterično ulje kadulje sadrži puno tujona pa je potreban oprez kod trudnica, male djece, epileptičara i ljudi s povišenim krvnim tlakom.
LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE KOPRIVE
Kopriva, samonikla biljka, od davnina se koristi kao hrana i lijek. Zahvaljujući svom bogatom sastavu, pogodno djeluje na mnoge metaboličke procese u organizmu te joj se stoga pripisuju raznolika i učinkovita djelovanja kod mnogih tegoba. Osnovno djelovanje koprive je pročišćavanje i oporavak organizma. Djelotvorno olakšava reumatične tegobe, a obzirom da sprječava nastanak prostanglandina, znatno umanjuje bol pri kretanju i mirovanju. Kopriva djeluje diuretski, pospješuje mokrenje te se i tradicionalno, ali i u modernoj medicini preporuča za smetnje mokraćnih putova, osobito kod muškaraca. Pripravci korijena koprive u fitoterapji službeno su odobreni za liječenje nezloćudnog povećanja prostate te prostatitisa. Ostale tegobe kao što su subjektivne smetnje mokrenja, nelagode pri mokrenju i često noćno mokrenje također se mogu smanjiti nakon primjene koprive. U mladim listovima koprive ima dvadeset puta više vitamina C nego u zelenoj salati, što je razlog da se kopriva preporuča kod krvarenja i anemija. Anemije se smanjuju uz koprivu obzirom da ona sadrži veliku količinu metabolički iskoristivog željeza, a uz to i bogatstvo minerala stimulira razvoj krvnih stanica. Kopriva zaustavlja krvarenje, regulira menstrualni ciklus, pomaže kod hemoroida. Čaj od koprive koristi se kod mnogih kožnih smetnji kao što su akne, a ekstrakt korijena koprive nalazi se u proizvodima protiv opadanja kose i lomljivih noktiju.
LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE KOROMAČA
Egipatski papirusi spomiju koromač kao biljku za rješavanje mnogih tegoba, dok su stari Grci uočili učinkovitost komorača u kontroliranju tjelesne težine. Za vrijeme Olimpijskih igara, grčki su atletičari žvakali plodove komorača da bi povećali snagu. To su isto činili i rimski legionari da suzbiju osjećaj gladi za vrijeme dugih marševa, dok su gladijatori jeli komorač s uvjerenjem da će im povećati izdržljivost i hrabrost te podariti dugovječnost. U staroj kineskoj kulturi komorač se koristio kao protuotrov nakon ugriza zmije, a srednjevjekovni travari opisuju ga kao sredstvo protiv zlih duhova i vještičjih čini. Postojao je običaj stavljanja sjemenki komorača u ključanicu da bi se domaćinstvo zaštitilo od vještičjih uroka i zlih duhova. Danas komorač koristimo protiv drugih duhova: suviška tekućine, otrova i plinova u crijevima. Naime, komorač potiče izlučivanje viška tekućine i štetnih produkata metabolizma iz tijela. Suzbija apetit, smanjuje grčeve u probavnom sustavu, primjenjuje se kod nadutosti, mučnine, podrigivanja, žgaravice. Svojstvo da smanjuje alkoholnu intoksikaciju ili jednostavnije rečeno mamurluk, čini ga poželjnim u danima nakon blagdana. U slučaju da ne možemo prekinuti štucanje, dovoljno je udahnuti nekoliko puta miris pravog eteričnog ulja komorača i štucanje će nestati kao rukom odnešeno. Uz svu ovu bogatu paletu djelovanja nije zanemarivo da je komorač i blagi afrodizijak. Obzirom da je dobar diuretik, preporuča se u borbi protiv celulita i to 3 šalice čaja od komorača dnevno. Komorač regulira menstrualni ciklus jer djeluje na produkciju estrogena, a time potiče i dojenje. Ublažava hormonalni disbalans za vrijeme menopauze. Primjenu u liječenju bronhitisa, kroničnog kašlja i astme, komorač je zaslužio zbog svog ekspektorirrajućeg djelovanja.
KONTRAINDIKACIJE: Oprez u primjeni eteričnog ulja komorača potreban je kod trudnica, male djece i epileptičara.
Dr.sc. Nina Bašić-Marković, dr.med.
Spec.obiteljske medicine, aromaterapeut

ETERIČNO ULJE KADULJE ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU
Destilacijom lista kadulje dobiva se esencijalno ulje oštrog, začinskog mirisa. U holističkom smislu kadulja je simbol zrele, stabilne žene i ženstvenosti, što proizlazi iz činjenice da eterično ulje kadulje potiče proizvodnju estrogena. To ju čini korisnom za poticanje menstruacije te tretiranjem tegoba vezanih uz menopauzu. Osim toga, esencijalno ulje je dobar lipolitik, tj. potiče otapanje masti pa ju je dobro koristiti u prirodnim tretmanima za detoksikaciju. Esencijalno ulje također se koristi za tretiranje afti. U kozmetici je dragocjeno za njegu masne, aknaste i problematične kože te za tretiranje bora i ublažavanje starih ožiljaka. U masažama djeluje antistresno a u malim količinama u difuzerima i aromalampicama djelovat će poticajno na pamćenje.
Ulje za ublažavanje starih ožiljaka:
50 ml kantariona – macerata gospine trave u maslinovom ulju 30 kapi eteričnog ulja kadulje 30 kapi eteričnog ulja smilja Svakodnevno nanositi na ožiljak nakon tuširanja. Vodica za svjež dah: 2 dcl vode 1 kap kadulje 1 kap limuna Grgljati nakon pranja zubi. Ne progutati!!!
Umjesto dezodoransa…
Umjesto dezodoransa možete upotrijebiti hidrolat kadulje: ublažava neugodne mirise. U bočicu s raspršivačem stavite hidrolat kadulje i koristite kao dezodorans.
Ulje za detoksikaciju:
1 dcl hladno prešanog ulja suncokreta ili macerata gospine trave u suncokretu 30 kapi kadulje 30 kapi koromača 30 kapi ružmarina kemotip 1,8 cineol 30 kapi borovice Svakodnevno nanositi na ugrožena područja nakon tuširanja.
Kontraindikacije kadulje:
Eterično ulje kadulje strogo je zabranjeno kod trudnica, djece te kod stanja povišene razine estrogena. Potencijalno je neurotoksično, stoga se koristi u malim količinama.

ETERIČNO ULJE KOROMAČA ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU

Eterično ulje koromača se destilira isključivo od slatkog koromača. Koristi se za tretiranje probavnih tegoba (u masaži) i tretiranje celulita.
Kod zastoja probave:
na 10 ml maslinovog ulja ili gospine trave staviti 10 kapi koromača i masirati u području želuca u smjeru kazaljke na satu.
(Anamarija Pažin-Morović, aromaterapeut)

KADULJA
Kadulja se dodaje mljevenom mesu, janjetini te posebno masnim jelima jer poboljšava probavu. Svježi listovi se mogu pržiti na maslacu, servirati s umakom od rajčice, dodavati kolačima i pitama s jabukama, a u kombinaciji s peršinom i celerom daju posebnu aromu i svježinu jelu. Svježi list kadulje je blažeg okusa od osušenog pa ga je bolje koristit u pripravi jela, dok je osušeni list dobar za pripravak čaja i vina od kadulje.
NADJEV OD KADULJE I LUKA (za pile težine 1 kg):
Sastojci: 20 dag crvenog luka, 5 dag krušnih mrvica, 3 dag maslaca, 2 dag kadulje, sol, papar
Luk očistite, sitno isjeckajte i s malo vode kuhajte 10 minuta. Dodajte ostale sastojke, začinite kosanim listićima kadulje, posolte i popaprite. Izmiješajte i punite pileću utrobu.
(recept Adriano Nikolić)
ČAJ OD KADULJE
Tri listića kadulje preliti s 2,5 dl vruće vode i pustiti da odstoji pola sata. Procijediti i piti 1 do 3 šalice dnevno. Ovaj čaj smiruje nadražaj upaljenog grla, ždrijela i krajnika, pomaže kod promuklosti.
ČAJ ZA GRGLJANJE I OBLOGE
10 dag listova kadulje preliti s 1 l vruće vode. Nakon pola sata procijediti i koristi za ispiranje usne šupljine i za obloge kod problema s kožom (prištevi, ubodi insekata, ekcemi). Može se koristiti i kao dodatak kupkama za kozmetički tretman problematične kože.
VINO OD KADULJE
Priprema se u zimskim mjesecima tako da se u šalicu kuhanog crnog vina, koje je prethodno provrlo, dodaju tri listića kadulje.
KOPRIVA
Kopriva ima antibakterijsko djelovanje zbog čega se meso i riba uvijeni u koprivine listove mogu neko vrijeme održati svježima i bez hladnjaka. Za jelo služe prokuhani listovi i vršci mlade biljke. Mladi sočni listovi kratko se blanširaju Spravlja se na mnogo načina, no najpopularnija je kuhana ili kosana pripravljena kao špinat ili blitva, kao krem juha, umak ili u pitama.
JUHA OD KOPRIVA (za 4 osobe):
Sastojci: 70 dag koprive, 5 dag slanine, 5 dag crvenog luka, 15 dag svježih rajčica, 5 dcl maslinovog ulja, 1 l temeljca od povrća, kruh, ovčji sir, sol, papar.
Priprava: Odvojiti svježe listove koprive od od dlakavih vlakana iz peteljki. Isprati listove i mlade izadnke i sitno nasjeckati. Rajčice ogulite i odstranite sjemenke. Sitno nasjeckani luk pirjajte dok ne postane staklast, dodajte na kockice narezane rajčice i zajedno pirjajte još 10 min. Na sve dodajte koprivu i pirjajte poklopljeno 10 min uz zalijevanje temeljcem od povrća. Dolijte preostali temeljac i na laganoj vatri kuhajte još 20 min. Začinite i poslužite s kockicama poprženog kruha i ribanim sirom.
(recept Adriano Nikolić)
ČAJ OD LISTA KOPRIVE
5 g suhe biljke prelije se sa 2,5 dcl kipuće vode te ostavi stajati 10 min. Procjediti i piti tri puta dnevno. Čaj se može zasladiti medom.
SIRUP OD KOPRIVE
25 dag listova svježe koprive preliti sa 1 l kipuće vode i pustiti da odstoji preko noći. Sljedeći dan procjediti i kratko zakuhati sa 1 l šećera ili meda. Razrjeđuje se 1 žlica sirupa na 2 dcl vode. Za bolji okus može se dodati cimet.
KOROMAČ
List mladog koromača ukusan je dodatak proljetnim juhama od povrća te je odličan s mladim graškom i bobom. Njegove sjemenke koriste se za masna jela jer pomažu probavi, a jedan je od osnovnih sastojaka i za pripravu domaćih kobasica. Od njega se prave umaci, salatni preljevi te se dobro slaže s lososom, srdelama i sipom. Na Lošinju se tradicionalno dodaje u rakiju i likere.
KOROMAČ S JOGURTOM (za 4 osobe):
Sastojci: 20 dag stabljika mladog koromača, 20 dag mladih krastavaca, 5 dcl jogurta, 50 ml maslinova ulja, sol.
Očistite i operite koromač te ga izrežite na tanke kolutiće. Operite i ogulite krastavce i izrežite na tanke kolutiće. U zdjelu ulijte malo jogurta. Slažite naizmjenično kolutiće krastavaca i koromača, začinite solju i maslinovim uljem. Svaki sloj prelijte jogurtom na vrhu mora biti jogurt. Ostaviti u hladnjaku 3-4 sata. Poslužite ukrašeno lističima koromača.
(recept Adriano Nikolić)

vrh stranice