Unije

Unije najveći je otok među svim otocima koji okružuju Lošinj. Zahvaljujući dobrom geoprometnom položaju, izvorima vode i prostranom plodnom tlu, Unije su kroz sva povijesna razdoblja imala svoje žitelje. Naziv otoka vjerovatno dolazi od (he)neios, što na grčkom jeziku znači "njiva".
Na Unije možete doći brodskom linijom iz Malog Lošinja, odnosno katamaranskom linijom iz Rijeke,. Po dolasku na Unije odmah ćete zamijetiti da ovdje nema auta, glavno prijevozno sredstvo su trmali traktori kojima mještani prebacuju robu s broda i koji im služe za obradu polja.

Iz sela kreću staze desno (prema jugu) i Unijskom polju, preko brda do uvale Maračuol i lijevo (prema sjeveru) do velih stijena i vidikovca na rtu Hartina. Polaskom prema Unijskom polju dolazimo do groblja i crkvice sv. Andrije (zaštitnika otoka Unija). Ovdje se nalazi i mala zračna luka koja povezuje zračnim putem otok Unije s otokom Lošinjem, a moguće je i slijetanje manjih aviona.

Prolazimo lijevo uz zračno pristanište i nakon 20-tak minuta hoda dolazimo do kraja polja i svjetionika na rtu Vnetak. Po putu ćete nailaziti na brojne životinje: ovce, koze, konje, krave, fazane, jarebice, zečeve i dr..., te Vas molimo da im se ne približavate i ne uznemiravate.
Vraćamo se putem nazad i kod zračnog pristaništa skrećemo desno putem koji vodi do krajnje južne točke otoka rta Arbit. Putem se izmjenjuju podloge od zemlje do makadama, a veći dio puta prolazimo uz maslinike. Nakon 5 km dolazimo do krajnje južne točke otoka rta Arbit, ispred kojeg su otoci Male i Vele Srakane, Susak, a s naše lijeve strane otok Lošinj s planinarskom transverzalom Osoršćica , Ćunskim poljem i rtom Kurila.

Nastavljamo dalje prema uvali Maračuol, nakon 2 km makadamska staza prelazi u pješačku, te više nije pogodna za bicikliste. Staza nema većih uspona, prolazi uz gromače i obalu mora, a nakon 4 km uz lagani uspon spaja se sa stazom koja vodi iz sela prema uvali Maračuol. Dolazimo do uzvisine iznad sela i kapelice, odakle imamo pogled na selo i cijelo Unijsko polje. Spajamo se na glavni put iz sela i krećemo prema uvali Maračuol, gdje se nekada nalazila tvornica riba, a danas služi kao sidrište za brojne nautičare.

Nakon spusta u dužini od 1 km dolazimo do uvale Maračuol i bivše tvornice riba. Put je makadam, a djelomično je i asfaltiran, pogodan je za bicikliste. Od uvale Maračuol nastavljamo dalje starim rimskim putem preko malog mosta. Nakon 200 metara odvojak je desno do uvale Podkujni, do koje nam pješke treba oko 20 minuta. Nastavljamo putem dalje do krajnje sjeverne točke otoka uvale Goligna. Nakon 5 km makadamskog puta, dolazimo do velike livade. S naše desne strane vidimo brdo Malondarski (57 m). Odavde je nastavak puta do uvale Goligna moguć samo pješke. Nakon 2 km hoda dolazimo do prekrasne uvale Goligna s dvije šljunčane plaže, s naše desne strane nalazi se Osoršćica i mjesto Ustrine, dok je ispred nas otok Žeća i u daljini mjesto Martinšćica.
Vraćamo se nazad istim putem do malog mosta u uvali Maračuol, i nakon prelaska mosta skrećemo desno, uz lagani uspon dolazimo do vidikovca na rtu Hartina (tu su ostaci bunkera iz II. svjetskog rata), a s naše lijeve strane su Vele stijene. Putem dalje možemo nastaviti do slijedeće uvale Za smokve ili se preko brda Križ (109 m) pješačkim putem vratiti do sela. Ukoliko ste s biciklom vratite se nazad do uvale Maračuol i dalje putem do sela.

Smještaj na Unijama možete pronaći u sobama i apartmanima kod mještana u karakterističnim kućama širokih zabatnih pročelja. U mjestu se nalazi nekoliko gostionica i konoba koji pružaju bogatu ugostiteljsku ponudu, a posebno ističemo lignje, pripremljene na razne načine. Pozivamo Vas da posjetite Unije i u mjesecu studenom kada se ovdje održava poznata Unijska lignjada – natjecanje u lovljenju liganja.

Tehničke karakteristike:
Najviša točka: brdo Križ (109 m)
Ukupna dužina staza: oko 30 km
Vrijeme hoda: označeno na karti za svaku pojedinu dionicu
Podloga: makadam, zemlja i krš
Pogodno: pješačenje i biciklizam (MTB)

Unije - šetnice i pješačke staze

vrh stranice