Vodič o dupinima

Jeste li znali da na Lošinju trajno obitava više od 200 jedinki dobrih dupina?

1987. godine tim Istraživačkog instituta Tethys započeo je dugogodišnje istraživanje biologije, ekologije i društvene strukture zajednice dobrih dupina koji naseljavaju more oko Cresa i Lošinja pod nazivom Jadranski projekt dupin.

Od 1999. godine projekt vodi Institut Plavi svijet iz Velog Lošinja, a lošinjski dupini su danas jedna od najbolje istraženih skupina u cijelom Mediteranu.

Veličina zajednice procijenjena je na oko 200 jedinki, a većina ih je do sada identificirana zahvaljujući prirodnim oznakama kao što su urezi i ožiljci na njihovoj leđnoj peraji, dijelu koji je uvijek vidljiv kad izlaze na površinu udahnuti zrak.

Brojne su opasnosti koje prijete Lošinjsko-Creskoj populaciji dobrih dupina. Plovila ometaju njihovo slobodno kretanje dok buka motora ometa njihovu komunikaciju i snalaženje u prostoru.

Dugotrajno uznemiravanje može imati trajne posljedice koje uključuju zdravstvene probleme uzrokovane stresom, smanjenu uspješnost razmnožavanja ili izbjegavanje područja koja su prethodno bila značajna za preživljavanje.

Od 17. svibnja 1995. godine u Hrvatskoj su zaštićeni svi morski sisavci.

INFO: Institut Plavi Svijet

 

Pravila ponašanja u blizini dupina 

vrh stranice