Respect island`s nature & tradition

Chiese, chiesette, cappelle

Sortiraj po:

Crkva sv. Jakova

Crkva sv. Jakova na groblju, romanička crkvica s apsidom, koju su 1624. godine povećali tako da su joj sprijeda dodali veću i širu lađu.

Crkva sv. Martina

Crkva sv. Martina iz 1450. godine, nalazi se na današnjem groblju, mjestu gdje se može pročitati povijest Lošinja.

Crkva sv. Antuna

Crkva sv. Antuna iz 15. stoljeća, te romanička crkva sv. Andrije na groblju, koja je nastala na položaju još starijeg sakralnog zdanja.

Crkva sv. Jakova

Crkva sv. Jakova na groblju, romanička crkvica s apsidom, koju su 1624. godine povećali tako da su joj sprijeda dodali veću i širu lađu.

Crkva Svete Marije Magdalene

Nerezine je staro naselje na otoku Lošinju nastalo na obroncima Osoršćice, a koje se u današnjem obliku počelo formirati u 19. stoljeću, kad je znatno narastao broj stalnog stanovništva, koje se isprva bavilo poljodjelstvom i stočarstvom, a onda sve više i uspješno brodarstvom, tako da je pred drugi svjetski rat bilo u vlasništvu ovdašnjih mještana četrdesetak drvenih motornih jedrenjaka prosječne nosivosti dvjesto tona. Tada je Nerezine brojilo skoro dvije tisuće stalnih žitelja.

Crkvica navještenja Bl. Djevice Marije-Annunziata

Šećući obalnim putem, doseći ćete najistureniji rt Čikata, rt Annunziata, koji je tako nazvan po zavjetnoj crkvi Navještenja B.D. Marije. Ondje je srce Lošinja. Današnja crkva, klasicističkoga pročelja, sagrađena je 1858. godine uz stariju, omanju crkvu.

Crkvica sv. Nikole

Crkvica sv. Nikole iz 1857. godine posvećena je upravo sv. Nikoli - biskupu zaštitniku mornara i putnika.

Kalvarija

Duž uspona u južnom dijelu grada redaju se u slobodnom pejzažu kapelice, 14 postaja Križnog puta. To je slavna malološinjska Kalvarija.

Kapela Gospe od Navještenja na Artu, oko 1930.

Kako Sušćani često zbog nevremena nisu mogli obavljati svoje zavjete Bogorodici u zavjetnoj crkvici Gospe od Navještenja na Čikatu, 30-ih godina 20. stoljeća dali su sagraditi istoimenu zavjetnu kapelu na položaju s kojeg se najbolje vidi lošinjska Annunziata, na lokalitetu Art.
vrh stranice