Apoksiomenovi suveniri

Razvrsti po:

Antičko posuđe

Pribor za kuhanje i posluživanje bio je pretežno izrađen od keramike. Često su posude izrađivane i od bronce ili mjedi, a koristili su se i drveni tanjuri te košarice izrađene od vrbovog pruća. Imućniji su si za posluživanje jela mogli priuštiti posuđe od srebra. Nebrojene inačice različitih posuda, kotlova, zdjela, tava, tanjura, pehara, vaza i bokala svjedoče o bogatstvu i raznolikosti jela koja su se u njima pripremala ili posluživala.

Maslina i maslinovo ulje u antici

Maslina je, uz lozu i žitarice, dio mitske trijade grčke poljoprivredne i prehrambene kulture. Maslinu su Grci, kolonizirajući novi teritorij, sadili u krajevima diljem Mediterana pa tako i na našem priobalju. 
  • _Mali Lošinj

Med u antici

Antičko doba vrijeme je kada, udomaćivanjem, pčele prestaju biti divlje životinje koje je svatko mogao loviti te postaju vlasništvo pojedinaca. Uspostavljanjem pčelarstva kao planske ljudske djelatnosti, kojom se stječu određena materijalna dobra (prije svega med), počinju se javljati i prve odredbe kojima se uređuju međusobni odnosi u pčelarstvu. 

Vino u natici

Antičko vino nije nalikovalo današnjem, imalo je više sladora i nešto veći postotak alkohola. Jačinu alkohola i slatkoću povećavali su dodacima kao što su: med, Aloe vera, majčina dušica, jagodasto voće, mirta. Tako pripremljeno vino se, potom, razblaživalo vodom. Ovisno o prigodi ili vrsti gostiju, koristili su se različiti odnosi miješanja.
  • _Lošinj
Vrh strani