Podvodni arheološki park

Podvodni povijesni park u Malom Lošinju nalazi se u sklopu ronilačkog centra TOP DIVE ČIKAT smještenog u uvali Čikat , udaljenoj približno 1km od centra grada Malog Lošinja.

Save
Postav parka čini ukupno 11 različitih eksponata koji svjedoče o bogatoj povijesti otoka i njegove regije, postavljenih na dubini od 5 do 15m. Među izlošcima su replike topova iz XVI st, replike antičkih amfora, sidra iz 4.ili 5. stoljeća, mletački topovi, strojnice iz II. svjetskog rata, a najveća atrakcija podvodnog parka svakako je replika antičkog brončanog kipa atlete „Apoksiomena“ iz 2.-1.st. prije Krista, svojevrsnog simbola Malog Lošinja. Replika Apoksiomena postavljena je u uspravnom položaju u prirodnoj veličini, a cijela staza za obilazak parka iznosi oko 300m.

Park mogu posjetiti svi licencirani ronioci, a zbog relativno male dubine na kojoj su postavljeni izlošci, u pratnji instruktora ronjenja ronilačkog centra, u park mogu zaroniti i osobe koje nemaju ronilačkog iskustva kroz tako zvani „Discovery dive“ program. Donja dobna granica za Discovery dive je 12 godina, dok gornje granice nema, uz preduvjet da osoba nema nikakvih većih zdravstvenih poteškoća.

vrh stranice