Prosinac: BOR, AGAVA I ŠMRIKA

BOR (lat. Pinus halepensis Mill.)
Alepski bor je izrazito sredozemno drvo, a rasprostranjen je na našoj jadranskoj obali i otocima. Pinija je vrlo dekorativno mediteransko drvo. Raste pojedinačno ili u manjim skupinama. Stablo alepskog bora naraste i do 20 m visine. Deblo je većinom zakrivljeno, rjeđe ravno. Kora mladih stabala je glatka i svjetlosive boje, a u starijih stabala crnosmeđa do crvenosmeđa i izbrazdana. Stablo pinije može narasti i do 25 m visine. Krošnja ima oblik kišobrana. Kora je crvenosmeđa, dubokoizbrazdana i ispucana.
 
AGAVA (lat. Agave americana L.)
Biljka koja autohtono raste uglavnom u latinskoj Americi i Meksiku. Donesena je i uspijeva na otoku Lošinju. Biljka ima debele, mesnate listove, a iz sredine izraste stabljika na kojoj nikne nekoliko cvjetova. Agava cvate samo jedanput!
ŠMRIKA (lat. Juniperus oxycedrus)
Smrčika, smrič, crvena venja (lat. Juniperus oxycedrus) raste kao zimzeleni grm ili nisko razgranato stablo koje može narasti do 3 metara visine. Prepoznat ćemo je po svjetlozelenim izrazito bodljikavim iglicama dužine do 2 cm. Može rasti na visinama do 800 metara. Kora je sivosmeđe boje, iglice su oštre i bodljikave te intenzivnog mirisa. Plod je bobičast i mesnat veličine jednog centimetra, crvenkast do crvenkastožut i sazrijeva u drugoj godini.
LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE BORA
Mladi vršci borovih grančica u narodnoj se medicini mnogih zemalja koriste za pripravljanje napitaka i kupki za tretiranje kašlja, iscrpljenosti, loše cirkualcije, rana koje teško zacjeljuju i oboljenja kože. U davna vremena ljudi su izrađivali madrace od borovih iglica da bi odbili uši i buhe, dok su drugi koristili te iste madrace kod reumatskih smetnji ili jastuke kod otežanog disanja. Eterično ulje bora djeluje osvežavajuće, snažan je antiseptik, ekspektorans i stimulans, a pogotovo stimulira cirkulaciju. Obzirom da je i odličan detoksikator organizma to djelovanje uz poticanje cirkulacije čini ga pogodnim za uporabu kod boli u zglobovima, reumatične boli ili smetnji uzrokovanih gihtom. Učinkovit je kod upala mokraćnih putova a kod muškaraca i kod prostatitisa.
Kako je efikasan u borbi protiv virusa pogodan je i kod hepatitisa a uz to i reducira upalu žučnjaka i navodno smanjuje žučne kamence. Često se koristi u zimskim mjesecima za inhalacije kod infekcija ili kod prevencija infekcija dišnih putova te u saunama i za dezinfekcije prostora. Eterično ulje bora utječe na rad nadbubrežne žlijezde koja je neizbježna u regulaciji svakodnevnog stresa. Stoga i ne čudi činjenica da ukoliko odete i na kratki odmor na otok Lošinj, prošećete uz more, udišete morski aerosol pomješan s esencijama bora, možete se u potpunosti odmoriti i biti spremi za suočavanje sa svakodnevnim stresom. (dr. med Nina Bašić-Marković) Smola bora koja izbija ispod kore bogata je ljekovitim terpentinskim uljem. U narodnoj medicini preparati od borove smole upotrebljavaju se za liječenje kožnih bolesti. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se oboljelima od reumatizma i artritisa.

• PRIPRAVAK OD BOROVIH IGLICA PROTIV BRONHITISA I BOLESTI PLUĆA:
50 g borovih iglica 1 kg šumskog meda 5 dl destilirane vode
Borove iglice usuti u vrelu vodu i kuhati na laganoj vatri 10 - 15 min. Ohladiti te nakon 24 sata procijediti. U tom soku rastopiti med te uzimati po jednu žlicu pripravka više puta tijekom dana između obroka.
KONTRAINDIKACIJE: nisu poznate

LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE ŠMRIKE
Šmrika je mediteranski ekvivalent borovice. Tradicionalno se koristi kao odličan antiseptik pogotovo za kožne smetnje jer djeluje regenerativno i antiseptički, te je pogodan kod raznih dermatitisa, ekcema, psorijaza, infekcije vlasišta koja uzrokuju gubitak kose, prhuti i dr. Eterično ulje šmrike djeluje protiv bolova i svrbeža, a iznimno je cijenjeno u kozmetici. Možete dodati 2-3 kapi ulja šmrike u svoj šampon, promiješajte i nježno utrljajte u vlasište. Ostavite nekoliko minuta i isperite. Šmrika se koristi i u veterini za vanjsku primjenu kod konja, za liječenje ulceracija, kod skabijesa (šuge) i smetnji s parazitima. Bobice šmrike pospješuju lučenje mokraće i uništavaju crijevne parazite.
LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE AGAVE
Sok od agavina lišća s malo meda liječi napadaje kašlja i hripavac. Istučen omekšan list položen na ranu ili opeklinu, umanjuje bol i ubrzava zacijeljivanje. Za bolesti reume, želuca i jetre te zaostale menstruacije i protiv žutice koristi se prašak od osušenog lista rastopljenog u vodi i pomiješanog s medom. Suhi prašak agave pomaže protiv kaheksije (gubitka tjelesne težine i mišićne mase) i tuberkuloze.
Dr.sc. Nina Bašić-Marković, dr.med.
Spec.obiteljske medicine, aromaterapeut
ETERIČNO ULJE BORA ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU
Eterično ulje bora dobiva se vodenom destilacijom iz svježih mladih izbojaka, iglica i grančica. Može biti bezbojno ili svijetložute boje. Ima svjež, oštar, smolast i ugodan miris te pripada skupini sporo hlapljivih eteričnih ulja. Koristi se za inhalacije, u mirisnim svjetiljkama, kao dodatak kupkama, u kozmetičkim i farmaceutskim preparatima. Prirodna kozmetika iz kućne radinosti obogaćena eteričnim uljem bijelog bora

SLANI PILING ZA MUŠKARCE
50 g sitne morske soli 2 žlice djevičanskog maslinovog ulja 5 kapi eteričnog ulja bijeli bor Pomješajte sastojke i nakon tuširanja, dok je koža još mokra, istrljajte tijelo pilingom od stopala prema srcu. Isperite piling toplom vodom. Ova mješavina morske soli i eteričnog ulja bijeli bor odlično njeguje kožu, čisti od mrtvih stanica i nečistoća, osvježava i obnavlja. Osobito je dobar za muškarce koji imaju osjetljivu kožu kao i za one koji su skloni pretjeranom znojenju.

MJEŠAVINA ZA STOPALA PROTIV UMORA I ISCRPLJENOSTI
1 jušna žlica maslinovog ulja 10 kapi eteričnog ulja bijeli bor Utrljati svako jutro u stopala nakon tuširanja. Budući da se na stopalima nalaze refleksne zone cijelog tijela, ova mješavina indirektno djeluje osvježavajuće i tonizirajuće na cijeli organizam. Koristiti svakodnevno.

MIRISNA ANIMACIJA NA POSLU:
kapnite 3 kapi eteričnog ulja bijeli bor na papirnatu maramicu, odložite maramicu na radni stol i svaki put kad osjetite umor, inhalirajte mirisna isparavanja eteričnog ulja iz mirisne maramice.

U DOMU:
u mirisnu svjetiljku ukapajte 5 kapi eteričnog ulja limuna, 5 kapi eteričnog ulja bijelog bora i 5 kapi eteričnog ulja eukaliptus globulusa. Ova fina mješavina će oplemeniti Vaš životni prostor, ukloniti neugodne mirise te djelovati povoljno na dišni sustav.

ETERIČNO ULJE ŠMRIKE ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU
Šmrikovo ljekovito eterično ulje dobiva se iz iglica, drveta i bobica. Dezinfekcijskog je djelovanja te se primjenjuje u odstranjivanju izvora gljivičnih i bakterijskih infekcija, a naročito u kozmetici za njegu kože. Zapaljene iglice pročišćuju sobu u kojoj boravi bolesnik te ujedno dezinficira prostor. Eterično ulje šmrike može se koristiti kao osvježivač prostora i za izradu mirisnih sapuna.
KONTRAINDIKACIJE: Kao i kod borovice zabranjena je uporaba i terapija kod upalnih stanja bubrega te u trudnoći.
(Anamarija Pažin-Morović, aromaterapeut)

BOR
Pinjoli imaju posebnu aromu i vrlo su ukusni sirovi kao zamjena za grickalice. Dodaju se jelima od kuhanog povrća i riže, tjesteninama, špinatu, divljači i raznim slatkišima. Sastavni su dio umaka pesto. U starom Rimu se od smrvljenih pinjola, badema i octa pripremao senf. Upotrebljavali su se kao začin u kobasicama, salatama i kolačima. Budući da lako užegnu, čuvali su se u medu. 
Unutrašnja kora (kambij) može se sušiti i samljeti u hranjivo brašno, koje se nekoć u vrijeme oskudica miješalo s krušnim brašnom.

ŠMRIKA
Plodovi imaju smolast, slatkasto – gorak okus te aromatičan miris. Bobice šmrike mogu se jesti sirove, no zbog intenzivnog aromatičnog ukusa i udjela terpentinskog ulja (destilata drvene smole) preporuča se prokuhati ih u vodi ili mlijeku. Koriste se kao začin jelima, posebno mesnima. Od potpuno zrelih bobica koje imaju slatkast okus može se spravljati marmelada. Bobice se koriste i za spravljanje rakije – smrikovače, smrikovog vina i soka. Od češera se radi šmrikovo vino maceracijom u vodi.
Vino od šmrike:
10 dag izdrobljenih bobica šmrike, 1 l domaćeg vina
Izdrobljene bobice preliti vinom i ostaviti stajati jedan dan na sobnoj temperaturi. Nakon 24 sata ocijediti. Čuvati u zatvorenoj boci na tamnom mjestu.
vrh stranice