Eko akcija „More zna, otok pamti“ - 430 volontera zajedničkim snagama uklonilo više od 40 m3 otpada s lošinjskog podmorja i obala

Prvoga vikenda u travnju, na više lokacija otoka Lošinja održana je velika dvodnevna eko akcija  „More zna, otok pamti“ u kojoj je ukupno 430 ronioca, volontera i građana zajedničkim snagama uklonilo više od 40 m3 otpada s lošinjskog podmorja i obala.
Ove se godine na poziv ronilačkog centra SUBSEASON odazvalo stotinjak ronioca iz brojnih gostujućih, ali i lokalnih ronilačkih klubova. U podmorju malološinjske luke njih 88, uz tehničku podršku 105 volontera na brodovima i obali, sakupilo je otprilike 20 m3 različitog otpada među kojim su prednjačile staklene boce i automobilske gume. Istovremeno je stotinjak djelatnika tvrtke Jadranka turizam d.o.o. prikupilo dodatnih 8 m3 otpada na obali i to na potezu od Velopina do Borika. Mjesni odbor Veli Lošinj je u akciji čišćenja okupio četrdesetak volontera koji su očistili šetnicu i obalu od Ferala do Rovenske od raslinja i otpada, dok je istovremeno velološinjsku lučicu čistilo 16 ronioca uz potporu desetak volontera na obali. U Nerezinama se akciji priključilo 25 sudionika te očistilo plažu Mirnu i luku Nerezine, dok je drugog dana akcije podmorje uvale Čikat čistilo 85 ronioca i četrdesetak volontera na obali.

S ciljem podizanja svijesti javnosti o problemu otpada na morskom dnu te obali i plažama, kao i promicanja održivih rješenja za očuvanje morskog okoliša, prethodne 2022. godine, također tristotinjak sudionika u sklopu ove je akcije prikupilo više od 30 m3 otpada. Iznimno smo ponosni na ostvarene rezultate, a osobito nas veseli veliki odaziv volontera iz lokalne zajednice. Veliko HVALA svima na doprinosu! Vidimo se sljedeće godine! izjavila je u ime organizatora Jelena Basta, predsjednica Instituta Plavi svijet.
 
Hvala svim sudionicima ovogodišnje velike eko akcije „More zna, otok pamti“. Drago mi je da se ponovno okupio velikih broj sudionika i lokacija što je konačno i rezultat truda te edukacija koje destinacija ulaže u brigu o okolišu i podizanju ekološke svijesti, kako svojih gostiju, tako i svojih građana. Ne zaboravimo da su prirodne ljepote i dalje prvi motiv dolaska naših gostiju, zahvalio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Djelatnici Jadranka turizma d.o.o. s velikim su entuzijazmom i predanošću ponovno sudjelovali u čišćenju prekrasnih plaža na idiličnom potezu od Velopina do plaže Borik, ukupne dužine 9km. Njihov glavni cilj bio je osigurati da naši dragi gosti i sugrađani uživaju u čistom, urednom i očaravajućem okolišu. Ove godine akciji se pridružio impresivan broj od preko 100 zaposlenika Jadranka turizma d.o.o. i njihovih obitelji, čime su pokazali svoju snažnu posvećenost očuvanju okoliša i zajedničkom doprinosu , izjavio je  izvršni direktor kampova – Jadranka turizam d.o.o. Dejan Jakovljević te istaknuo kako je ključno svojim primjerom i akcijama što više pridonijeti održivom razvoju otoka i na taj način sačuvati okoliš za buduće naraštaje koji će nastaviti njegovati iste vrijednosti.

20 pinija posađeno na Lošinju
U sklopu ovogodišnje dvodnevne eko akcije, kao i projekta poticanja razvoja održivog turizma Ministarstva turizma i sporta RH te Hrvatske turističke zajednice  „Hrvatska prirodno tvoja“, učenici eko grupe Srednje škole Ambroza Haračića, djeca Dječjeg vrtića Cvrčak i djeca koju okuplja Društvo naša djeca Mali Lošinj posadili su dvadeset sadnica pinija na području šetnice Kadin - Zagazinjine u Malom Lošinju.
Nakon aktivnog rada i čišćenja, sudionicima je osiguran ručak te besplatan razgled jedinstvenog muzeja na Mediteranu- Muzeja Apoksiomena.

Akcija „More zna, otok pamti“ i ove se godine održala u organizaciji Instituta Plavi svijet i ronilačkog centra SUBSEASON, uz potporu Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Jadranka turizam d.o.o., Komunalnih usluga Cres- Lošinj, ŽLU Mali Lošinj te brojnih udruga, klubova i ostalih.


Hvala svima na sudjelovanju!

vrh stranice