IXS European Downhill Cup Lošinj 2023., 14.-16.4.2023.

Veli Lošinj ponovno je od 14. do 16. travnja 2023. godine središte poznate biciklističke spust utrke „IXS European Downhill Cup Lošinj 2023.“
I ove će se godine hrabri natjecatelji spuštati stazom dugom 1300 metara, s visinskom razlikom od 245m. Podijeljeni u kategorije, dvjestotinjak natjecatelja iz dvadesetak zemalja sudjelovat će u spustu. Njemačka, Slovenija, Švicarska, Austrija, Norveška, Francuska, Mađarska, Finska, Češka, Italija, Španjolska, Poljska samo su neke od zemalja sudionika.

Riječ je o jednoj od najkamenitijih staza s nepreglednim siparima. Nakon kratke početne dionice slijede ozbiljne praznine, a zatim odlučujuća, izrazito kamenita i djelomično uska dionica koja se proteže do ruba Velog Lošinja. 

Prije četiri godine DH je uživao veliko odobravanje među vozačima Svjetskog kupa zbog prekrasne lokacije, fantastičnog vremena i oduševljenih navijača. Ova IXS serija traje šesnaestu godinu i najvažnije je natjecanje nakon Svjetskog kupa kojem je Lošinj bio domaćin 2018. godine. Utrka će biti najviše kategorije Međunarodnog biciklističkog saveza UCI (Class 1), a samim time privući će najbolje natjecatelje iz cijelog svijeta.

Prisjetimo se, u travnju 2018. godine u Velom Lošinju održano je spektakularno svjetsko biciklističko natjecanje „Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup Lošinj“ koje je pratilo više od 10 tisuća posjetitelja, a više od 5 milijuna popratilo putem brojnih medijskih platformi. Inače, ekstremno biciklističko natjecanje ili spust 'Downhill' nastalo je iz proljetnih treninga slovenskih biciklista, a prva utrka u MTB spustu održana je na Lošinju u svibnju 2013. godine. Nakon godina ljetovanja na Lošinju te vožnje lošinjskim stazama, ideja je logički nastupila organizatoru – MTB Trbovlje. 

Natjecanje se održava organizaciji Atletskog kluba Lošinj i Mountain bike kluba Trbovlje, a sponzori utrke su Grad Mali Lošinj, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, Lošinj Hotels & Villas te Turistička zajednica Kvarnera.

Pratite vratolomije hrabrih natjecatelja i budite uz stazu u Velom Lošinju!

Više o događanju 


vrh stranice