Lošinjski loger Nerezinac - interpretacijski plovidbeni centar

Posjetite interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine otoka Lošinja
LOŠINJSKI LOGER „NEREZINAC“ – Muzej na otvorenom !
Jedrenjak je obnovljen po uzoru na lošinjske logere s kraja 19.st., a privezan je na Rivi lošinjskih kapetana, ispred Muzeja Apoksiomena te na suvremen, zanimljiv i interaktivan način prikazuje i interpretira dugu i bogatu pomorsku tradiciju Lošinja.

Drveni motorni brod “Dražica” (nakon obnove preimenovan u „Nerezinac“) je vrijedan primjerak tradicionalne brodogradnje, a od 2010. godine je na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH.

Postav se sastoji od dijela postavljenog na rivi ispred broda, dijela na palubi broda i dijela postavljenog unutar broda u potpalublju (bivšem skladištu – štivi).

Multimedijalni postav u potpalublju prikazuje život na brodu kroz pet karakterističnih tematskih cjelina: posada, hrana, tereti, pomorske rute te gradnja i održavanje broda.

Osim činjenica koje mu se nude, posjetitelja se poziva na zamišljanje mogućih priča i scenarija budući da, pored općih informacija o takvom tipu brodova, vremenu u kojem su nastali i korišteni kao i o tipu tereta koji je bio uobičajen, postoji vrlo malo izravnih podataka pa je povijest „Nerezinca“ gotovo potpuna nepoznanica.

Postav na obali (rivi) i palubi (koverti) sadrži informativnu ploču s osnovnim podacima o brodu te dio nazvan ‘radionica’
na kojem posjetitelji mogu isprobati neke od vještina tradicijske brodogradnje, održavanje broda, ili na palubi vezano uz mornarske vještine ili upravljanje brodom: šuperenje (kalafatanje), krpanje jedara, blanjanje, brušenje, zabijanje čavli, krivljenje drva (na paru), vezanje mornarskih čvorova, ribanje palube (kuverte), puhanje u rog, podizanje posjetitelja preko koloturnika (paranki), podizanje jedra i sl.

Brod sudjeluje i na turističkim manifestacijama u sklopu kojih se održavaju regate tradicijskih plovila.

Ovaj plovidbeni interpretacijski centar svoj vez pronašao je ispred Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju.
 
RADNO VRIJEME:

UTORAK - NEDJELJA: 09,00 – 12,00 i 18,00 – 20,00

PONEDJELJAK: zatvoreno

Ulaz je besplatan!

 

vrh stranice