Kula - Lošinjski muzej

Samostojeća kružna kula u središtu Velog Lošinja sagrađena je u 15. stoljeću, u prvim desetljećima mletačke vlasti nad istočnom obalom Jadrana. Debelih zidova, malih otvora i razmjerno niska, stoljećima je odolijevala topovskoj paljbi s neprijateljskih brodova i štitila stanovništvo Velog Lošinja od gusarskih pljačkaških pohoda.

 

O Kuli
Krunište kule u više je navrata obnavljano (1774., 1911.) i do nas nije došlo u originalnom obliku. Nekada dominantna građevina u gradskoj luci, početkom 19. stoljeća gubi vojno i dobiva simboličko značenje, te se pojavljuje na grbu novoosnovane velološinjske općine. Nakon dva stoljeća propadanja, temeljito je obnovljena u razdoblju od 1997. do 2000., kada dobiva nove međukatne drvene konstrukcije, drvena stubišta i krov, kao i novu, muzejsko-galerijsku namjenu. Otvaranjem Muzejsko-galerijskog prostora Kula 2001. godine, ovaj vrijedan spomenik kulture ponovo postaje značajnim dijelom života Velog Lošinja.

O stalnom postavu Kule
Stalna izložba koja se može razgledati na tri etaže (prizemlje, 1. i 2. kat) Kule zamišljena je kao kombinacija tematskih cjelina i kronološkog slijeda. Prikazani su najvažniji isječci iz života Velog Lošinja i njegove neposredne okolice te južnog dijela otoka Lošinja od prapovijesti do današnjih dana, s posebnim naglaskom na slavnoj pomorskoj i turističkoj tradiciji. Posebno mjesto u postavu izložbe dano je svjetski značajnom nalazu antičke brončane statue Apoksiomena, izvađene iz podmorja u neposrednoj blizini Velog Lošinja 1999. godine.

Koncepciju stalnog postava Muzejsko-galerijskog prostora Kula izradili su djelatnici i suradnici tadašnjeg odjela Muzejsko-galerijske djelatnosti pri Pučkom otvorenom učilištu Mali Lošinj 1997. godine. Autori scenarija izložbe i tekstova stalnog postava su Julijano Sokolić i Jasminka Ćus Rukonić, a likovno su ga koncipirali akademski slikar Zlatko Kauzlarić-Atač, Ivana Žiljak i Miro Gavez, a za javnost je službeno otvoren 2001.

RADNO VRIJEME

vrh stranice