Muzeju Apoksiomena posebno priznanje na dodjeli nagrada za Europski muzej godine

Europske muzejske nagrade - European Museum of the year Awards 2019 (EMYA), svojevrsni muzejski Oscar, svečano su dodijeljene 25. svibnja 2019. godine u Sarajevu.

Bilo je nominirano 40 muzeja iz 17 zemalja Europe, a kao jedini hrvatski projekt nominiran je Muzej Apoksiomena iz Malog Lošinja.

Riječ je o jednom od najvažnijih europskih muzejskih priznanja koje dodjeljuje Europski muzejski forum, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, koje na godišnjoj razini evaluira i nagrađuje inovativne, kvalitetne, promišljene te društveno angažirane i odgovorne pristupe muzejskoj praksi.

Nagradu Europski muzej godine za 2019. dobio je Rijksmuseum Boerhaave (Nizozemski Muzej povijesti, znanosti i medicine), a Muzejska nagrada Vijeća Europe pripala je Museum für Kommunikation (Muzeju komunikacija) iz Berna u Švicarskoj.

Muzej Apoksiomena je dobio posebno priznanje Special Commendation EMYA 2019 koje je dodijelila članica žirija Barbara Kirshenblatt-Gimblett, a nagradu je primila Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja.

Već je i sama nominacija za ovu prestižnu nagradu veliko priznanje budući da je Muzej Apoksiomena ove godine bio jedini muzej iz Hrvatske koji se našao u ovom prestižnom društvu od 40 probranih europskih muzeja, od kojih su neki zaista impresivni i poznati muzeji iz nekih od najvećih gradova iz cijele Europe. Stoga nam je izuzetna čast primiti ovo posebno priznanje koje nam je potvrda i smjernica za daljnji rad ove jedinstvene arheološko-arhitektonske kulturne institucije na našim prostorima, u cijelosti posvećene jednom eksponatu – brončanom kipu mladog atleta Apoksiomena, remek-djela hrvatske i svjetske kulturne baštine (2.–1. st. pr. Kr.), izronjenog kraj otoka Lošinja prije 20 godina.“ – izjavila je Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja.

Nagrade su svečano dodijeljene u Narodnom kazalištu u Sarajevu, u završnici konferencije Europski muzej godine, a u organizaciji prošlogodišnjeg dobitnika ovog velikog priznanja - Muzeja ratnog djetinjstva, u suradnji s Europskim muzejskim forumom (EMF) te je okupila više od 200 muzejskih stručnjaka iz dvadesetak zemalja.

vrh stranice