Novosti i obaveze za iznajmljivače

Zahvaljujemo Vam na trudu i zalaganju koje ulažete u podizanje kvalitete turističke ponude u našoj destinaciji. Od ukupno 2.363.467 ostvarenih noćenja na Lošinju u 2019. godini, čak 18,2% ostvareno je upravo u privatnom smještaju. Obzirom na značajan udjel privatnog smještaja u ukupnim noćenjima u destinaciji, zajedničkim aktivnostima doprinosimo povećanju kvalitete turističke ponude otoka Lošinja.
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja svoje iznajmljivače i ove godine podsjeća na brojne aktivnosti i novosti! 

 
VISINA TURISTIČKE PRISTOJBE U 2020. GODINI
Sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi (čl. 15), odluku o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju, visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe iz članka 12. Zakona i visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe iz članka 13. stavka 4. Zakona za općine i gradove na svom području, uz mišljenje lokalnih turističkih zajednica, donosi županijska skupština. Za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu -   350 KN po krevetu  (za glavni i pomoćni krevet).

*Napomena;  Pomoćni kreveti koji nisu u izreci rješenja, već samo u obrazloženju, neće se uzimati u obzir za obračun paušala turističke pristojbe niti se smiju iznajmljivati djeci starijoj od predškolske dobi. Slijedom navedenog, molimo da provjerite svoja rješenja i usporedite ih s podacima u eVisitoru i u slučaju nepodudaranja podataka javite se Turistički ured.

TURISTIČKA ČLANARINA
Rok za podnošenje TZ obrasca za 2019. godinu u nadležnu poreznu upravu je do kraja veljače 2020. godine. Obrazac možete preuzeti na našoj web stranici ili u Turističkom uredu.

***NOVO – Plaćanje turističke članarine u 2020. za osobe koje pružaju ugostiteljski smještaj u domaćinstvu - godišnji paušalni iznos  turističke članarine iznosit će 45 KN po krevetu (za pomoćne ležajeve umanjuje se iznos za 50%), plaćanje - jednokratno do 31. srpnja tekuće godine ili u tri jednaka obroka, s time da prvi obrok dospijeva 31. srpnja, drugi 31. kolovoza, a treći 30. rujna tekuće godine.

eVISITOR
I ove godine uplatnice za paušalni iznos turističke pristojbe možete preuzeti u sustavu. Na kraju kalendarske godine potrebno je ispisati Popis gostiju koji se čuva dvije godine.

PROMOTIVNI MATERIJAL TZG MALOG LOŠINJA
TZG Malog Lošinja pripremila je fotoarhiv za promociju destinacije. Pozivamo vas da dođete u Turistički ured TZG Malog Lošinja kako bi na prenosivom mediju (USB, hard disk i sl.) preuzeli navedeni materijal te potpisali i pečatom ovjerili pripadajuću potvrdu za korištenje (veličina mape s fotografijama: 2,67 GB).

TKO I KADA MORA PROVESTI REKATEGORIZACIJU
Uskladiti se moraju oni objekti koji su ishodili rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu do 1.9.2007. s važećim Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata. Prema novom Zakonu koji je stupio na snagu 8. travnja 2020. g. (NN 42/20), a možete ga pronaći na sljedećoj poveznici: Narodne novine
Zahtjev za izdavanje novog rješenja treba se podnijeti do:
o 8.4.2022. - ako su rješenja ishodili do 31.12.2000.
o 8.4.2023. - ako su rješenja ishodili u razdoblju od 1. 1. 2001. do 31. 12. 2004.
o 8.4.2024. - ako su rješenja ishodili poslije 31.12.2004.

TZG MALOG LOŠINJA SUFINANCIRA MARKETINŠKE AKTIVNOSTI IZNAJMLJIVAČA
Turistička zajednica će i ove godine sufinancirati ulaganja u marketinške aktivnosti: fotografiranje, video zapisi interijera i eksterijera, softver za vođenje obiteljskog smještaja, oglašavanje u medijima, tisku i društvenim mrežama, promotivni materijali i ostale aktivnosti koje pomažu promociji obiteljskog smještaja.
Raspored postotka sufinanciranja: 
- 50 % za iznajmljivače na području Malog i Velog Lošinja, Nerezina, Osora i Punta Križe
- 60 % za iznajmljivače na području Ilovika, Suska i Unija
- 70 % za iznajmljivače na području Ćunskog, Svetog Jakova i Ustrina
- 80% za iznajmljivače na području Beleja, Velih i Malih Srakana
Iznajmljivačima koji su uključeni u projekt Integriranog upravljanja kvalitetom u destinaciji (IQM) sufinancirat će se 70% iznosa.
Uvjete pogledajte ovdje.

KARTICA ZA IZNAJMLJIVAČE
U suradnji s partnerima, Turistička zajednica nastavlja projekt „Kartice za iznajmljivače“, niz pogodnosti pri kupovini u trgovinama na području Grada Malog Lošinja, kao i korištenju raznih usluga koje nude partneri u projektu. Prilikom kupovine iznajmljivač je dužan prodavaču na uvid dostaviti Karticu za iznajmljivače. Popis trgovina u kojima iznajmljivači mogu ostvariti niz pogodnosti provjerite ovdje.

TEČAJEVI STRANIH JEZIKA - EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE I ČLANOVE NJIHOVIH OBITELJI
U suradnji sa školama stranih jezika TZG Malog Lošinja organizira i sufinancira tečajeve stranih jezika za iznajmljivače i članove njihovih obitelji koji aktivno sudjeluju u komunikaciji s gostima. Pozivamo iznajmljivače i članove obitelji da se prijave direktno u škole stranih jezika.
Agora - Mali Lošinj- Donja Bričina 61, 51550 Mali Lošinj
Cappelli tourist agency – Lošinjskih brodograditelja 57, 51550 Mali Lošinj
Tamara- obrt za poduke- Matije Gupca 28, 51550 Mali Lošinj
Više o tečajevima pogledajte ovdje.

MALA ŠKOLA BAŠTINE
Stručna edukacija iz kulturno-povijesne i prirodne baštine cresko- lošinjskog otočja namijenjena je svima koji žele obnoviti svoje znanje i naučiti nešto novo o kraju u kojem žive i rade, osobito onima koji su u direktnom kontaktu s turistima te shvaćaju važnost dodatne informacije u komunikaciji s gostom. Mala škola trajat će 20 sati (ožujak-travanj) u vidu terenske nastave i predavanja koja uključuju povijesni pregled arhipelaga kroz pomorstvo, turizam, krajolik, sakralnu baštinu, brodogradnju, turizam te prirodnu baštinu i ostalo. Postoje i specijalizirane edukacije u trajnju od 4 sata (travanj- svibanj). Turistička zajednica Grada Malog Lošinja i ove godine sufinancirat će program s 50% za sve zainteresirane privatne iznajmljivače. Više info pogledajte ovdje.

KULTURNA PONUDA
Upoznajte svoje goste s kulturnim nasljeđem otoka i Apoksiomenom te turističkom ponudom otoka. U jedinstvenom Muzeju Apoksiomena željno vas iščekuje jedan od najvažnijih podvodnih arheoloških nalaza, antički brončani kip mladog atleta Apoksiomena. Kupite paket ulaznica od 10 kom. (100kn) ili 20 kom. (200kn) i poklonite svojim gostima ulaznice. Djeca do 12 god (u grupi gostiju) imaju besplatan ulaz. Prilikom kupnje predočite Karticu za iznajmljivače. Možete kupiti najviše 20 ulaznica u jednoj kalendarskoj godini. 
Kako bi gostima približili bogatu kulturnu baštinu, Lošinjski muzej tijekom travnja (subotom) privatnim iznajmljivačima nudi besplatan ulaz u Lošinjski muzej - palaču Fritzi uz stručno vodstvo, u vremenu od 10 do 12 sati. 

8. FORUM LOŠINJSKIH IZNAJMLJIVAČA „INOVATIVNI PRIVATNI“
Turistička zajednica, u suradnji s Gradom Mali Lošinj i  partnerima, organizirat će Forum od 1. do 3. travnja 2020. kako bi iznajmljivačima predstavila turističke novitete. 

LOŠINJSKI CVIJET 
Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja i ove godine na malološinjskom trgu 4. travnja 2020. organiziraju tradicionalni Cvjetni sajam, na kojem će građanima biti dodijeljene sadnice cvijeća. Na tradicionalnoj manifestaciji izlažu se brojne cvjećarne, rasadnici, a glavni trg se pretvara u veliki cvjetni trg.

KUTAK ZA IZNAJMLJIVAČE


Ukoliko ste mijenjali svoju e-mail adresu ili druge kontakte molimo da nam javite kako biste i dalje mogli dobivati naše obavijesti!
vrh stranice